19 tips til at nyde efteråret

Årstiderne skifter. Det kan du ikke gøre noget ved. Men du bestemmer selv, hvordan du hilser efteråret velkommen. Her er gode ideer til, hvordan du får årets udgave til at ose af hygge, nydelse og energi. Aaahhh!

Kvinde går en tur i efterårsskoven - med en hund i snor. Hun nyder efteråret.

HYGGE – Varm kakao gør det ikke alene. Giv dig selv maks forkælelse på alle parametre med disse uundværlige tips.

© iStock

Det kan være helt sørgmodigt, når man skal vinke farvel til den sidste rest af sensommeren. Foran ligger månedsvis med gradvist mere mørke, kulde og kedsomhed.

Og dog. Du kan jo også vælge at tage en beslutning om, at i år skal vinterhalvåret være det bedste nogensinde. Fyr op under hyggen og nydelsen med alt fra hjemmelavet wellness til varme supper og ture ud i naturen. Det kan ikke slå fejl!

1. Kram et træ

Indrømmet: Det lyder gakket, men forskning viser, at et oxytocingivende kram ikke behøver at komme fra et levende væsen. Fyld kontoen op med lykkehormoner ved at tage på krammerunde i haven eller skoven. Tip! Vælg et øde sted, hvis du ikke magter måbende blikke.

2. Ryd op i billederne – og fiks en julegave

Hvor tit får du kigget på dit fotogalleri på mobilen? Læg dem over på en computer, og sortér dem i mappen. Nu du er i gang, kan du udvælge de bedste og samle dem i en fotokalender eller -bog. Det er den bedste personlige gave til et kært familiemedlem.

3. Prioritér din søvn

Når mængden af dagslys falder, udskiller hjernen mere melatonin. Det betyder, at du har brug for mere søvn i den mørke tid. Prioritér den energigivende søvn ved at beordre dig selv at gå i seng 45-60 min. tidligere end normalt, og læg mobilen langt væk senest en time før sengetid. Så har du gjort dit for at vågne veludhvilet.

4. Gå amok i suppe

På dage, hvor du ikke har den store energi til at lave aftensmad, er det nemt at tø en plastboks op med suppe, du har tilberedt i forvejen. De fleste supper er både nemme at lave, billige og supersunde.

Grøntsagssuppe
© iStock

Let grøntsagssuppe

Tag en skålfuld kartofler,
1 løg, 1 gulerod og 2 porrer, som du skærer i mindre stykker og koger sammen med et par bouillonterninger. Blend til en lind suppe, og servér med hjemmelavede rugbrødschips.

5. Investér i en lyslampe

Måske har du hørt om lysterapi mod depression? En lyslampe kan gøre underværker for humøret, når solen er væk. Lamperne fås i mange prisklasser, eller du kan købe en brugt. Placér dig foran den, mens du læser eller slapper af. Det booster energien og humøret – prøv selv.

6. Hold massagedag

Der skal to til tango. Og til massage. Så invitér en veninde eller et familiemedlem til en velværedag, hvor I skiftes til at give hinanden massage. Find baggrunds­musikken på en af Spotifys mindfulnesslister. Massagen styrker blodomløbet og bidrager med en følelse af velvære.

7. Smid ud, eller giv væk

Kan der snart ikke være mere i dine skuffer og skabe? Så brug en regnvejrsdag på at få ryddet op. Du kan sortere tingene i tre bunker: til salg, til udsmid og til genbrug. Høst bagefter fornøjelsen ved igen at kunne finde dine ting og glæden ved at give det aflagte videre til andre.

8. Giv ansigtet et dampbad

Velvære behøver hverken at koste uanet tid eller penge. Et simpelt dampbad er guld værd, når næsen stopper til. Og det åbner porerne og renser din hud.

Sådan gør du
Tag en balje med kogende vand. Læg et håndklæde over hovedet, og bøj det ind over baljen. Tilsæt evt. æterisk olie eller urter. Bliv siddende i ti minutter.

9. Tænd op i grillen

Hvem siger, at man kun kan grille om sommeren? Find den tykke jakke frem, og tænd op i grillen. Eller endnu bedre: i et bål. Det er let at lave pakker af sølvpapir med grøntsager, kød eller brød.
Til dessert kan du servere skumfiduser eller grillede bananer, som du kan fylde med et par stykker mørk chokolade. Bonus: Du behøver hverken at tænke på myggebalsam eller solcreme.

Et bål i haven om efteråret.

HYGGE - Frem med snobrød og skumfiduserne. Så er der bålhygge!

© iStock

10. Træn, mens du ser tv

Hvem har sagt, at tv-kigning gør lad? Sæt yndlingsserien på, og find træningsmåtten frem. Klassikere som lunges, triceps dips og sit-ups kan sagtens dyrkes, mens der er drama på skærmen.

11. Lav en krydderidrik

Er kaffegrænsen nået for i dag? Så kan du lave denne aromatiske og beroligende drik op til sovetid: Fyld en kop mælk eller vand i en gryde, og tilsæt kanel, kardemomme eller anis. Lad det koge op, inden du hælder på krus.

12. Lær at tale italiensk

Eller få inspiration til lækker vegetarisk mad. De fleste aftenskoler bugner af tilbud, også på aften- og endagsbasis, så du behøver ikke at binde dig til noget året ud. Mindre kan gøre det. På den måde får du et inspirerende og energi­givende indhold i efteråret.

13. Giv håret et skud koffein

Her gik vi og troede, at kaffe kun kan drikkes. Næ, nej. Ifølge amerikanske håreksperter kan kaffe afgifte hovedbunden og stimulere blodcirkulationen. Oveni er kaffe virksomt til filtret hår og skulle gøre naturlig hårfarve mere levende.

Sådan gør du:
Bland 1 spsk. kaffepulver, 1 spsk. flydende honning og 1 spsk. olivenolie til en fyldig pasta. Lad blandingen sidde i håret i en time, og vask håret.

14. Gå tur med naboens hund

Det er bevist, at hundeejere gennemsnitligt har et lavere blodtryk og får flere daglige skridt på kontoen end deres hundeløse medmennesker. Omsorgen for et levende væsen er i sig selv med til at nedsætte blodtrykket. Hvis du ikke selv har hund, så lån naboens. En enkelt tur sænker måske ikke blodtrykket, men løfter humøret!

Gå tur med hunden i efteråret for at få hygge.

HYGGE - Hvis der er en, der altid har lyst til en gåtur, er det hunden.

© iStock

15. Planlæg en weekendtur

At gå og glæde sig til at komme på eventyr er tit den halve fornøjelse. Planlæg en weekendtur eller en lille ferie med manden eller veninden – gerne langt frem i tiden, så der er noget at se frem til.

16. Invitér til sammenskudsgilde

Går ugerne bare, uden at du får set dem, du holder mest af? Det kan være svært at finde overskud til at lave mad til gæster, men omvendt er det rart at se sit netværk. Løsning: Invitér venner eller familie til sammenskudsgilde. Alle tager en ret med til et fælles bord, som I så kan nyde sammen.

17. Bad fødderne

Hånden på hjertet: Har du husket dine fødder? Ellers lav et afslappende fodbad. Sæt dig godt til rette med fødderne i badet, og snup eventuelt et afsnit af din yndlingsserie imens. Du kan også skifte tv'et ud med en god roman.

En kvinde tager et fodbad om efteråret for at hygge sig.

HYGGE - Den nemmeste og billigste vej til lidt hverdags-wellness er et fodbad.

© iStock

18. Tag et møde i kapgang

Det kan godt knibe med at få dagslys og udendørs motion på de korte dage. I så fald kan du foreslå din chef, at I holder næste møde under en rask gåtur. Hvis begejstringen er begrænset, så fortæl chefen, at den slags møder øger arbejdsglæden og bidrager til sammenhold og sundhed.

19. Drik kakao i det fri

Forskning viser, at ophold i naturen sænker blodtrykket, forbedrer søvnrytmen og nedsætter risikoen for stress og depression. Men sofaen kalder i de mørke måneder, så bring serveringen fra sofabordet – varm kakao og kage – med ud. Åh, at sidde der på en bænk i skoven eller ved stranden og føle naturens ro – det kan noget!

Kvinde med tæppe drikker varm kakao for at hygge i efteråret.

HYGGE - Kakao smager endnu bedre, hvis det nydes under åben efterårshimmel.

© iStock