Find balancen mellem arbejde og privatliv

Med den rette balance mellem arbejdsliv og privatliv kan du både forebygge stress og sikre dit parforhold. Læs her, hvordan du vender stress til overskud.

Kvinde arbejder i sin fritid

Mind dig selv om, at du er chefen i dit liv, så du finder den balance, der passer til din familie.

© iStock

Arbejde versus privatliv

Langt de fleste drømmer om et liv, hvor karriere, familieliv og interesser går op i en højere enhed. Desværre har mange af os svært ved at sige fra, når jobbet forventer mere, end vi kan nå at indfri i arbejdstiden. I praksis betyder det, at arbejde og fritid ofte glider ind i hinanden.

Scenarie 1 - Du har svært ved at gå tidligt

Eksperten: Konfrontér din chef, og find en løsning

Book et møde med din chef, så I kan få lagt en fælles strategi for, hvornår og hvor meget du skal arbejde. En god idé er også at få talt om, hvordan du skal prioritere dine opgaver, hvis du ofte føler dig presset. Find en løsning, der virker for dig, men også for dine kolleger, så du ikke bare trumfer dine egne behov igennem.

Tal med din chef om at få mere fleksibilitet ind i dagligdagen. Måske kan nogle typer opgaver løses hjemmefra og på andre tidspunkter af døgnet. Men sørg for, at der er klarhed over, hvad der skal ske, og hvordan du kan kontaktes. Og hold dig til den aftale, I har indgået, så arbejdsbyrden ikke tager overhånd.

Slå push-beskeder fra på mobilen, så du kan koncentrere dig om de ting, du skal nå, både når du er på arbejde, og når du holder fri.

Pak den dårlige samvittighed væk, selv om det er svært. Så længe du lever op til den aftale, du har indgået med din arbejdsgiver, er det spild af energi at tænke over, hvad dine kolleger evt. tænker om din indsats.

Find ud af, hvem dine børn også gerne vil være sammen med, så du kan blive aflastet indimellem. Måske er der mulighed for, at en bedsteforælder kan hente enkelte dage? Og skal børnene hjem til en legekammerat, kan I skiftes til at hente.

Scenarie 2 - Du foretrækker at være på job

Eksperten: Giv balancen en chance

Det er dejligt, at du har et arbejde, som gør dig glad og fylder dig med energi. Men prøv, om du kan anskue glæden som et personligt overskud, du kan tage med dig hjem og bruge løs af, når dagligdagens praktiske gøremål og udfordringer står i kø derhjemme.

Det er et faresignal, hvis du flygter på arbejde, hver gang tingene spidser til derhjemme. Det kan bl.a. skyldes uoverensstemmelser mellem den, du ønsker at være, og den, du er. Prøv i stedet at planlægge nogle ting, I kan gøre sammen som familie, så I får nogle gode fælles oplevelser, der kan kompensere for de praktiske gøremål på hjemmefronten.

Sørg for at give dit parforhold og dine børn den opmærksomhed, de behøver, ved at være mere nærværende, når I er sammen. Det kan du bl.a. gøre ved at lægge din mobil væk, når du er hjemme, så din familie ikke oplever en følelse af mindreværd.

Uddelegér opgaverne derhjemme, så I er fælles om de praktiske pligter. Der er nemlig ikke nogen, der har glæde af dig, når du er stresset eller sur. Selv små børn kan gøre meget for at få det til at fungere, og i tilgift fremmer det jeres indbyrdes sammenhold. Når hele familien tager del i de praktiske opgaver, føler alle nemlig, at de er en del af et fællesskab.

Scenarie 3 - Du føler dig tynget af krav

Eksperten: Sig fra, og markér dine grænser

Sæt ord på, hvad der er vigtigst i dit liv, og hvad du helst vil gå på kompromis med, for du er nødt til at gå på kompromis. Først når du har sat ord på dine egne forventninger, kan andre mennesker begynde at forholde sig til dem.

Få afklaret forventningerne fra din arbejdsgiver og din partner, og har du større børn, kan du gøre det samme med dem.

Gennemgå dine forventninger til dig selv. Som mor, datter, søster, partner og kollega udfylder du forskellige roller, og det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan du ønsker at udfylde disse roller. Desuden bør du overveje, om dine forventninger til dig selv er realistiske, når du også har andre roller at leve op til.

Lav en liste over de ting, du rent faktisk har nået, når dagen lakker mod enden. På den måde synliggør du alle de ting, du får fra hånden, frem for blot at fokusere på det, du ikke når.

Kilde: Helle Rosdahl Lund, leder af Center for balance mellem arbejdsliv og familieliv