Sådan undgår du at vågne om natten
Vågner du ofte om natten uden at kunne falde i søvn igen? Her får du tre tips til, hvad du kan gøre for at sove igennem.
Vågner du ofte om natten uden at kunne falde i søvn igen? Her får du tre tips til, hvad du kan gøre for at sove igennem.
Selvom du går ud som et lys, når hovedet rammer puden, kan du sagtens komme ud for at vågne adskillige gange i løbet af natten. Faktisk vågner vi allesammen kortvarigt flere gange hver nat, typisk med halvanden times mellemrum. Hvis du alligevel ikke oplever det sådan, skyldes det formentlig, at du ikke er vågen særligt længe ad gangen. Du skal nemlig være vågen i flere minutter, for at du kan huske det næste morgen.
De natlige opvågninger er derfor som udgangspunkt ikke noget problem, medmindre du er vågen i længere tid ad gangen og ikke kan falde i søvn igen bagefter. Udover tunge øjenlåg kan søvnløsheden nemlig resultere i koncentrationsbesvær og træthed dagen efter – og er der tale om et vedvarende problem, kan søvnbesværet på sigt få stor negativ indflydelse på dit helbred.
Der kan være flere grunde til, at du vågner i løbet af natten, men én af forklaringerne kan være, at du ikke kommer tilstrækkeligt ned i den dybe del af søvnen. Når du sover let, har du nemlig også nemmere ved at vågne. Heldigvis er der flere ting, du med fordel kan holde dig fra, hvis du vil intensivere tiden i drømmeland. Her får du tre tips til formålet.
Tankemylder er søvnens værste fjende. Når du bekymrer dig, producerer du flere stresshormoner, hvilket forringer kvaliteten af din søvn. Har du tendens til at spekulere meget, kan du med fordel føre dagbog over de ting, der fylder, eller lave en to-do-liste med gøremål for den kommende uge. Det er en nem og håndgribelig måde at rydde lidt op i hovedet på, inden du skal sove.
Det kan godt være, at alkoholen har en beroligende effekt på dig til at begynde med, men i virkeligheden stresser det kroppen, og du vil have sværere ved at falde i dyb søvn. Det kan derfor være en god idé at undgå alkohol, når du skal være frisk og klar i hovedet den efterfølgende dag. En enkelt øl eller et glas vin til maden er dog o.k., da alkoholen når at blive forbrændt inden sengetid.
De blålige lys fra mobilen, tabletten og tv'et forvirrer hjernen og bremser udskillelsen af søvnhormonet melatonin, som har til formål at gøre dig søvnig. Hold dig derfor fra skærme min. en time inden sengetid – og især hvis du har tendens til at vågne om natten.
Læs også: De 10 mest almindelige søvnproblemer