Du sover bedre, end du tror
Selvom du føler, du ikke har lukket et øje hele natten, står det ikke nødvendigvis så slemt til. Ofte sover vi nemlig mere, end vi selv tror, viser forskning.
Selvom du føler, du ikke har lukket et øje hele natten, står det ikke nødvendigvis så slemt til. Ofte sover vi nemlig mere, end vi selv tror, viser forskning.
Gaab! Du glider længere og længere ind under skrivebordet på arbejde og føler dig lige så flad i kroppen som en punkteret badebold. Og det er da heller så mærkeligt, hvis trætheden melder sig. Du sov jo højst fire timer i nat. Eller måske var det nærmere tre? Du er ikke helt sikker, men du er i hvert fald ikke i tvivl om, at det var en skidt nat, og det føles, som om du knap har lukket et øje.
Men var det nu så slemt? Selvom mange undersøgelser peger på, at vi generelt sover for lidt og for dårligt, er der ingen grund til at gå i panik og tro, at du er på vej ud i alvorlige søvnproblemer i det øjeblik, du føler dig lidt udkørt.
LÆS OGSÅ: Hvad er dyb søvn?
Ifølge flere eksperter står det ofte ikke så slemt til med nattesøvnen, som vi selv har opfattelsen af. I virkeligheden sover vi typisk mere, end vi tror. I en søvnrapport fra Vidensråd for Forebyggelse skriver forfatterne blandt andet:
“Mennesker med søvnproblemer undervurderer ofte det antal timer, som de sover. Før søvndagbog, hvor du noterer, hvornår du gik i seng, hvornår du ca. faldt i søvn, hvor mange gange du vågnede om natten, hvornår du vågnede om morgenen, og hvornår du stod op. Mange bliver overraskede over, hvor længe de faktisk sover.”
Dette bakkes op at et videnskabeligt forsøg offentliggjort i Psychosomatic Medicine, hvor testpersoner både med og uden søvnproblemer fik analyseret deres søvn. Blandt dem, der led af søvnløshed – dvs. havde svært ved at sove mindst tre gange om ugen og havde tendens til at være trætte, deprimerede og omtågede i løbet af dagen – viste det sig, at hele 42 procent undervurderede, hvor mange timer de sov. Når det kom til testpersonerne med et normalt søvnmønster, var det blot 18 procent, der fejlbedømte nattens forløb.
LÆS OGSÅ: Hvor mange timers søvn skal man have?
I andre forsøg har hjernescanninger af sovende deltagere ligeledes konkluderet, at din hjerne kan snyde dig til at tro, at du sover mindre, end du gør. Hos nogle mennesker er dele af hjernen mere aktiv end hos andre, mens de er i drømmeland, hvilket får dem til at tro, at de har været vågne. Den forhøjede hjerneaktivitet ses netop i langt højere grad hos folk med søvnløshed end hos dem, der sover normalt.
Men vi skal i det hele taget passe på med at slynge om os med udsagn som “jeg lukkede ikke et øje i nat“ og “hvis jeg ikke får sovet otte timer, bliver jeg fuldstændig smadret i morgen”, da det i sig selv kan risikere at virke selvforstærkende og give problemer, når du lægger hovedet på puden. Det vil sige, at alene bekymringen for at sove dårligt kan ende med at påvirke søvnen negativt.
Hvis du bekymrer dig, så husk på, at det generelt er de færreste af os, der lider af deciderede søvnproblemer. De fleste kan selvfølgelig have en dårlig nat, men det er ikke farligt. I det hele taget er vi skabt til at klare perioder med dårlig søvn, og ifølge eksperter er det desuden helt normalt at vågne op kortvarigt flere gange om natten. Det er altså heller ikke en grund til panik.
LÆS OGSÅ: Er det normalt at få nattesved?
Hvis du gerne vil have et mere præcist billede af, hvordan det står til om natten, kan du med fordel prøve et aktivitetsur eller -tracker, som kan måle din søvn.
Lige nu kan du fx få en Active Fit Tracker med søvnmåler, når du bestiller et abonnement på I FORM – tjek tilbuddet her!