Sexspørgsmål for voksne

Som unge taler vi nærmest ikke om andet, mens vi som voksne helst taler om alt andet. Men selvom vi voksne nok har styr på det basale, så er der måske stadig nyt at lære. Om ikke andet, så får du her stillet din nysgerrighed.

Par, der ligger i sengen og har det forspilsagtigt

SEX – lad os nu tale om det.

© gettyimages

Hvad er nok, hvad er godt, hvordan gør alle de andre det. Sex – og måske især det sex, de andre har – pirrer nok de flestes nysgerrighed, hvad end man vil være ved det eller ej.

Derfor har vi fundet svarene på de 9 spørgsmål, som vi brændte inde med på redaktionen. Læs med her – vi lover dig, at du bliver overrasket.

1 Hvor meget sex har alle de andre?


Ifølge SEXUS-undersøgelsen, som gik på opdagelse i 64.706 danskeres sexliv i årene 2017-2019, så har den gennemsnitlige dansker sex 2-4 gange om måneden.

Både mere og mindre er dog også helt almindeligt, da en femtedel angav, at de ikke havde haft sex de seneste fire uger, mens en anden femtedel havde knaldet 5-9 gange den seneste måned.

Normalt er altså et ganske vidt begreb i denne sammenhæng. Heldigvis for det.

Lagengymnastik i tal - kilde: Projekt SEXUS, Statens Serum Institut og Aalborg Universitet

Lagengymnastik i tal

Så meget sex havde de adspurgte haft i en fireugers periode.

Kilde: Projekt SEXUS, Statens Serum Institut og Aalborg Universitet

2 Hvad er de mest almindelige sexfantasier?


At blive bortført af en ridder på en hvid hest, at møde en sexet fremmed nede på det lokale vaskeri eller at få selskab i soveværelset af sin mands bedste ven? Vi har en livlig fantasi, når vi skal have det liderligt. Og selvom mange nok har så detaljerede fantasier, at de ikke rigtigt passer ind i nogen kategori, kan man alligevel godt se nogle overordnede tendenser, når man spørger kvinder, hvad de fantaserer om.

I SEXUS-undersøgelsen blev deltagerne bedt om at tage stilling til, hvor meget de tændte på specifikke fantasier. Selvom de altså ikke blev bedt om at nedskrive deres fantasier i frihånd, så giver svarene nok et fingerpeg om, hvad danske kvinder tænker på, når lyset er slukket.

Her er de mest almindelige sexfantasier:

At bruge sex­legetøj

I alt 49 pct. af de kvindelige respondenter tændte på tanken om at bruge sexlegetøj, og en del af de adspurgte svarede også, at de havde udlevet den fantasi. Hvilket sexlegetøj den enkelte har tænkt på, og hvorvidt det er personen selv eller en partner, der i fantasien bruger sexlegetøjet, melder historien dog ikke noget om.

At blive analt stimuleret

26 pct. fantaserede om – og havde for nogles vedkommende også udlevet – at have analsex. Analsex kan her både være anal penetrationssex og anal stimulering af anus, fx med vibrator eller buttplug.

At blive domineret, eventuelt med bondage

24 pct. af kvinderne fra SEXUS svarede, at de tændte på dominans, eventuelt som en del af en bondageleg – altså den tilbøjelighed, som går ud på at binde hinanden fast med reb eller tape. Dominansleg kan også handle om håndjern, smæk, dirty talk eller noget helt fjerde.

At dyrke sex med mere end én partner på samme tid

21 pct. kunne godt tænke sig at være mere end to i dobbeltsengen. Hvorvidt man fantaserede om en trekant, en firkant eller gruppesex, kan man dog ikke afkode ud fra undersøgelsen.

At indgå i rollespil med særlig udklædning

At lege med lak og læder eller andre slags udklædninger – det kunne også være sygeplejerskeuniform eller sekretærbrillen, der blev fundet frem – var der 19 pct. af respondenterne, der godt kunne lide tanken om.

At gå i swingerklub

8 pct. fantaserede om at besøge en swingerklub, hvor man kan møde nye sexpartnere og som regel prøve ting som glory holes, dark rooms og sexgynger. 0,7 pct. af respondenterne havde udlevet denne fantasi.

Kilde: Projekt SEXUS, Statens Serum Institut og Aalborg Universitet

3 Er man sundere, hvis man har meget sex?


Ja! Men måske ikke på den måde, du lige regner med: Selvom sveden kan pible, og pulsen kommer i vejret, så er sex ikke fantastisk motion.

Det gennemsnitlige samleje varer cirka 8 minutter, hvilket ikke er lang tid i det samlede motionsregnskab – slet ikke når man tager højde for, at I sandsynligvis deler arbejdet imellem jer. Til gengæld høster du nogle mentale fordele, hvis du er en ivrig udøver af lagengymnastik. Sex ser nemlig ud til, at gøre følgende:

4 Er mænd mere liderlige end kvinder?


Ja og nej.

Når man spørger mænd, hvor ofte de har lyst til sex, er det oftere, end kvinder har. Med til historien hører dog, at kvinder i heteroseksuelle forhold lider under det, der bliver kaldt orgasmegabet, hvilket vil sige, at de sjældnere får orgasme end mænd – og kvinder i homoseksuelle forhold.

Hvis de heteroseksuelle kvinder kom lige så ofte som alle andre, har man spekuleret i, om ikke de også ville have den samme sexlyst.

5 Slår det altid sexlivet ihjel at få børn?


Slår ihjel og slår ihjel. Ifølge organisationen Sex & Samfund oplever cirka en tredjedel af alle par forbigående eller langvarige seksuelle udfordringer i kølvandet på en ny baby.

Det er dog ikke ensbetydende med, at man ikke sidenhen kan få et godt sexliv stablet på benene, selvom man har små mennesker at tage sig af.

6 Hvorfor har jeg svært ved at komme med min partner?


Årsagerne til udeblivende orgasmer i et parforhold kan være rigtig mange. En ting er i hvert fald helt sikker: Hvis du har svært ved at komme med din partner, er du ikke alene. Indledende generthed, svigtende kommunikation, præstationsangst og hverdagens stress og jag kan altsammen udfordre din orgasme.

Her har vi samlet en række spørgsmål, der måske kan hjælpe dig med at blive skarpere på, hvad jeres udfordring er.

Grafik af et par i sengen

UDEBLIVENDE ORGASMER – Kan få afstanden i dobbeltsengen til at føles uendelig lang...

5 spørgsmål der (måske) kan afhjælpe de udeblivende orgasmer

Hvordan er rammerne?

Man kan altid starte med det lavpraktiske: Er soveværelset for varmt eller for koldt? Er jeres madras så blød, at din partners stød har svært ved at stimulere dig? Har I en belysning på soveværelset, som er behagelig for dig? Hænger der et spejl, der forstyrrer dig?
Kort sagt: Inviterer omgivelserne til sex? Hvis ikke, så start med at rette op på det.

Kan du komme med dig selv?

Det kan måske være nærliggende at skyde skylden på din kærestes manglende fingerfærdighed, men det er nemmest at starte på hjemmefronten: Er du god til at komme med dig selv? Ellers kan det være, at mere alenetid til udforskning og leg er et godt sted at starte.
Her kan sexlegetøj være en hjælp. Jo bedre du kender dig selv, jo bedre kan du guide din partner.

Har det altid været sådan?

Er du i et fast forhold, er det værd at spørge, om jeres sexliv var bedre i starten? Mange oplever, at sexlivet blegner efter nyforelskelsen, og det kan gå ud over dine orgasmer.
Sådan skal det ikke være. Kan I fokusere mere på dig eller aftale, at du har initiativretten i en periode?

Er du utryg?

Utryghed skal forstås helt bredt: Måske føler du dig ikke tilpas i din krop, eller måske oplever du ikke, at din kæreste interesserer sig for din orgasme. Det kan være en frygtelig sårbar samtale at starte op, men der er ikke nogen vej udenom.
For nogle er det en hjælp at have en psykolog eller sexolog med på sidelinjen.

Føler du præstationsangst?

Måske elsker din partner, når du kommer, og selvom det selvfølgelig er et dejligt engagement at vise, så kan det også skabe et vist præstationspres. Er det måske en del af udfordringen?

7 Kan alle med en skede få en sprøjteorgasme?


Orgasmen, hvor en kvinde har udløsning i stil med det, vi nok nærmere forbinder med dem, der er indehaver af en penis, er et omdiskuteret fænomen.

Man mener, at den sprøjtende væske bliver udskilt fra de bartholinske kirtler, der befinder sig omkring skedeåbningen. Af samme grund mener man, at alle med en skede sådan set har anatomien til at kunne få en sprøjteorgasme, men det er jo ikke ensbetydende med, at de får det.

Undersøgelser peger i mange forskellige retninger på det punkt: Imellem 10 og 50 pct. af alle kvinder menes at få sprøjteorgasme regelmæssigt.

8 Hvad er en prostataorgasme?


Den særlige orgasme, som mænd kun kan opnå gennem anal stimulering, skulle efter sigende kunne være dybere og mere intens end den orgasme, man(d) får ved at stimulere pikken.

Anatomien bag en prostataorgasme er egentlig ganske simpel at forstå: Når en mand bliver liderlig, svulmer hans prostata op – prostata er en kirtel, der sidder ved blærehalsen. Prostataen grænser op til endetarmen, så hvis du bruger en finger, vil du 3-7 centimeter oppe kunne mærke noget nubret, der cirka er på størrelse med en valnød. Ved at stimulere den vil din partner så kunne opnå orgasme.

Der findes også dildoer specielt udviklet til at kunne stimulere prostata.

Prostataorgasme

Prostataorgasme

At stimulere prostata kræver glidecreme og gensidig tillid.

9 Hvilket sexlegetøj er det bedste?


Hvad der præcis gør én fugtig forneden, vil naturligvis variere fra person til person, men salgshits giver et hint om, hvilke favoritter folk har derude.

Ifølge Sinful, der kan bryste sig af at være Nordens største online-sexshop, så er de tre bestsellere i skrivende stund disse produkter:

Sexlegetøj

Snoet glasdildo
© Sinful

Dildoen er i snoet glas, hvilket ikke bare giver den et helt særligt udseende – det gør også, at den er særligt velegnet til stimulerende temperaturleg.

Dildo og vibrator
© Sinful

Her har vi et produkt, der både er en dildo og en vibrator, så måske er det ikke nogen overraskelse, at den storsælger.

Vibrator
© Sinful

Den blå sag er lille, men effektfuld – og kan med sine syv forskellige vibrationsmønstre både bruges på klitoris, omkring anus og på brysterne.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 11/2023