Får du nok sex?

Sex kan gøre dig både stærk, sund og glad, men det er ikke helt ligegyldigt hvor meget lagengymnastik du dyrker. Se hvor meget sex, der skal til for at booste din sundhed.

Dyrk sex 2 x om ugen og få den største sundhedsvirkende effekt.

Sex er skønt, med det er også rigtig godt for dit helbred. Dit immunforsvar bliver nemlig stærkere, du forebygger blodpropper og kræft, og (måske) kan du også vinke farvel til menstruationssmerter, hovedpine og forkølelser.

TEST: Er du god nok i sengen?

Sats på 1-2 gange om ugen

Vores immunsystem tager sig af kroppens forsvar fx virus og bakterier. Flere studier har vist, at sex 1-2 gange om ugen øger kroppens produktion af antistoffet immunoglobulin A. Et protein, som er en vigtig del af immunforsvaret mod infektioner.

Drømmer du om færre sygedage og et stærkere immunforsvar? Så skal du bare spise disse 8 råvarer.

Tredje gang - ingen forskel

Ved tidligere studier i USA tog to amerikanske forskere fra Wilkes University i Pennsylvania spytprøver af 111 studerende, som samtidig skulle svare på, hvor hyppigt de havde haft sex i den foregående måned. Resultatet var, at de, der havde sex 1-2 gange om ugen, havde 30 procent større niveau af immunoglobulin A i kroppen end studerende, der ikke havde sex.

Forsøget viste også, at den positive effekt forsvandt ved sex mere end tre gange om ugen – noget, forskerne forklarede med, at de unge havde en risikoadfærd og sex med skiftende partnere.

Lige så godt som træning

Lige fra den seksuelle lyst er vakt, til man (måske) opnår orgasme, påvirkes hjerte-kar-systemet i kroppen. Puls og blodtryk stiger, musklerne spændes, og blodcirkulationen forbedres, hvilket ifølge eksperter kan forklare, at sex mindsker aflejringen af kolesterol og fedt i blodkarrene. Samme effekt har enhver anden form for konditionstræning.

Professor i farmakologi ved Aarhus Universitet Ulf Simonsen er varsom med at konkludere, at sex to gange om ugen styrker folks immunforsvar generelt. Men sammenhængen mellem seksuel dysfunktion – fx rejsningsproblemer og nedsat lyst – og sygdomme, der skyldes svigt i immunforsvaret, tyder på, at der er noget om snakken.

Diabetes påvirker lysten

Det taler for en sammenhæng, at folk med bindevævssygdomme som lupus samt sygdomme som forhøjet blodtryk og diabetes ofte også lider af seksuel dysfunktion. Næsten 80 procent af alle mænd med rejsningsproblemer har også problemer med forhøjet blodtryk eller diabetes. Ligeledes har kvinder med diabetes eller forhøjet blodtryk ofte nedsat seksuel lyst, siger Ulf Simonsen.