7 tips til at være en god kollega

Trækker du dig ind i dit sneglehus på jobbet, så kom ud. Jon Kjær Nielsen, ekspert i arbejdsglæde, råder dig til, hvordan du kommer tættere på din kollega.

GOD KOLLEGA

ARBEJDSGLÆDE - Hvor godt kender du egentlig din kollega? Er du frisk på at komme lidt tættere, så prøv at gøre det her i morgen!

© iStock

Der er mange gode grunde til at pleje dit kollegaskab. For det første er mennesket et socialt væsen, og det gælder også på arbejdspladsen.

Derfor er det afgørende, at vi kan mærke, vi hører til i et fællesskab. Når vi fungerer godt socialt, præsterer vi bedre. Og omvendt.

Men selv hvis du er helt ligeglad med, hvor godt du og firmaet præsterer, så investér i dine kollegaer for din livskvalitets skyld.

Arbejdet er den største vågne aktivitet i vores liv. Hvis vi gerne vil have livskvalitet, så er vi nødt til at hente noget af den dér og ikke udelukkende, når vi får fri.

Vi har samlet ekspertens råd til, hvordan du bliver en kollega, der sætter gang i en positiv spiral.

7 tips til at være en god kollega

Sig godmorgen

Smil og hils på din kollega fra morgenstunden. Det sætter nemlig tonen for dagens stemning. Hvis du derimod aktivt ser en anden i øjnene uden at hilse, er det bekræftet stilhed, der øger distancen mellem jer.

Tilbyd at hjælpe med en opgave

Hvis din kollega sidder med noget ekstra svært eller tidskrævende, og du selv har luft i kalenderen, så tilbyd din assistance.
Så gør du vedkommendes dag bedre og styrker samtidig jeres relation.

Stik din kollega til chefen

Spred positive rygter om din kollega – gerne foran andre. Fortæl din chef, hvor stor en forskel hun gør: “Hold da op, det er godt, vi har Maj-Britt”.

Der sidder nogle, der gør det godt og vil blomstre, hvis de får det at vide.

Sig fra over for brok

Brok er den største dræber af arbejdsglæde og sammenhold. Og ofte stikker vi hovedet i busken, hvis en ansat spreder dårlig stemning. Prøv i stedet at finde modet til at sige fra på en respektfuld måde.

Invitér på frokostdate

Det er ikke altid, man lærer sine kolleger at kende over arbejdsopgaver. Så prøv at invitere de nærmeste til at spise frokost sammen. Bare to og to. Jo mere sympati mellem jer, jo mere velvilje til at hjælpe hinanden.

Anerkend din kollega

Ofte får folk først at vide, hvor værdsatte de er, den dag de stopper. Vi skal være bedre til at sige: “Du gør det godt”. Formulér dig gerne konkret: “Fedt, du skubbede din aftale” eller: “Tak, fordi jeg altid kan komme og spørge”.

Bed om hjælp

Du kan godt selv, men hvis du rækker ud og beder en kollega om et råd eller en mening, så er det en anerkendelse af vedkommende. Det er noget af det bedste, du kan gøre for et godt kollegaskab: vise, at du har brug for de andre.

Kilde: Jon Kjær Nielsen, ekspert i arbejdsglæde og forfatter til “100 tips til arbejdsglæden"

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 12/2013