Slip fri for tre velkendte fobier
Når der er noget, vi frygter, vil vi konsekvent prøve at undgå det eller flygte fra det. Fænomenet kaldes copingstrategier. Har du en fobi for hunde, kan det være, du skifter fortov, hvis en hund kommer imod dig, eller at du helt undgår steder, hvor hunde ofte kommer, fx parker og strande. Problemet med copingstrategier er bare, at de sommetider kan forhindre dig i at passe dit arbejde eller leve et socialt liv.
Desuden har undvigelserne ofte den stik modsatte effekt: Ved at undgå det, du er bange for, fodrer du frygten og bekræfter dig selv i, at hunde i dette tilfælde ER farlige. Fordi du aldrig sætter dig selv i en situation, hvor du oplever, at hunden faktisk bare trippede forbi dig uden problemer, vedligeholder du altså din fobi.
Uanset hvad din fobi indebærer, gør du klogt i at opsøge en behandler. Du har alt at vinde, og du vil måske endda blive overrasket over, hvor få psykologsessioner, der skal til, før du kan slippe frygten og gøre, som du har lyst til.
Fobi-scenarie 1 - Du er bange for at flyve
Eksperten: slip din kontrol, og afled din frygt
Opgaven består i at flytte fokus fra selve risikoen til måden, du håndterer den på. Risikoen i sig selv kan du nemlig ikke ændre på, men du kan øve dig i at kontrollere den. Derfor: Hils katastrofetankerne velkomne, og sig til dig selv, at de er der, men at de ikke skal have lov at kontrollere dig.
Flyt dine grænser ved at booke en flyrejse, næste gang du skal på ferie. Det kan godt være, at du ikke skal lægge ud med at rejse om på den anden side af kloden, men omvendt kan det netop være metoden til at lære at leve med din frygt. Kun ved at opleve, at der intet farligt sker ombord, kan du ændre din irrationelle opfattelse af at flyve.
På selve flyturen er du sikkert optaget af selv de mindste tegn på, at en ulykke vil ske. Du analyserer stewardessernes kropssprog og lytter efter motorens lyde og vil sikkert foretrække en siddeplads ved udgangen. Det kaldes at have sikkerhedsadfærd, og den skal du vænne dig af med. Hvorfor? Fordi den hverken gør fra eller til for den minimale risiko, der er forbundet med at flyve, og fordi den øger din frygt.
Afled tankerne med en bog, eller koncentrér dig om serveringen. Gør du det, vil du opdage, at din frygt reduceres undervejs, fordi du håndterer den frem for at bryde tankerne med det værst tænkelige scenarie.
Fobi-scenarie 2 - Et bestemt dyr gør dig bange
Eksperten: Udsæt dig selv for det, du er bange for
Når din angst for et givent dyr er nået et niveau, hvor du føler, at du er nødt til at undersøge et rum, før du kan slappe af, er det på tide at ændre strategi. Frem for at undgå faren skal du trin for trin nærme dig den situation, du er bange for. Kun ad den vej kan du korrigere din opfattelse af, hvad du er bange for.
Alliér dig med en ven, der kan hjælpe dig med din tilvænningsproces. Det skal være én, du kan stole på, og som respekterer dine grænser. Personen skal med mikroskopiske skridt hjælpe dig med at nærme dig det dyr, du er bange for, så du erkender, at du kan være tryg ved situationen. Hvis det fx er edderkopper, du er bange for, skal personen indsamle tre edderkopper af varierende størrelse, som han eller hun viser for dig – først på afstand, så tættere på og til sidst i dine hænder. Processen skal ske hen over et par dage, så der er tid til, at du bliver tilstrækkeligt tryg i hver enkelt situation, indtil din angst er reduceret.
Hvis dine overbevisninger sidder meget dybt, kan der være behov for at afprøve dine værste forestillinger. Hvis du fx er sikker på, at en edderkop vil kravle mod dig, så sæt den på gulvet, og du vil formentlig opleve, at den søger væk. Er du bange for, at den vil bide dig, hvis din fingerspids rører den, så prøv det af, og du vil se, at den krøller sig sammen.
Fobi-scenarie 3 - Du lider af tandlægeskræk
Eksperten: Fortæl din tandlæge om din fobi
Koden til overvindelse ligger i at bryde frygten ned i små bidder. I begyndelsen kan du derfor øve dig i at opholde dig i tandlægens venteværelse. Det vil givetvis være angstprovokerende, men du kan berolige dig selv med, at det trods alt er det eneste, du skal den dag. Ingen skal røre ved dig. Ingen skal kigge dig i munden. Du skal blot sidde der og kigge på de andre patienter eller læse i et blad. Sådan bliver du fortrolig med klinikkens lyde og dufte.
Dit næste skridt er at booke en prøvetid hos den tandlæge, som på sigt skal undersøge dig. I telefonen forklarer du, at du har behov for at opbygge tillid til tandlægen, inden vedkommende kan behandle dig. Book en tid, hvor du bare skal sidde i stolen, lade tandlægen kigge i din mund og stikke tænger ind. Alt sammen i dit tempo.
Book dernæst den rigtige undersøgelse. Den skal ligge hurtigst muligt efter prøve-sessionen, så du drager fordel af dine nye erfaringer, inden de gamle tanker får overtaget igen.
Kilde: Eivind Johansen, psykolog og specialist i forbier