Sådan bryder du med dine dårlige vaner

Hele dit liv har du udviklet en lang række vaner, som du ubevidst er styret af. Det føles rart for hjernen, som sparer energi, hver gang du gør det, du plejer - og samtidig oplever du en følelse af tryghed. Problemet med vaner er bare, at alle vaner føles gode. Selv de dårlige.

Is, vafler og topping på et bord

Beslut dig for, at du er bossen i dit liv, og tag magten over de ting, du gerne vil ændre.

© iStock

Få bugt med tre velkendte uvaner

De fleste af os har det bedst, når vi gør, som vi plejer. Men holder du fast i dine gamle destruktive vaner, kan du nemt komme til at skærme dig selv for nye muligheder. Læs her, hvordan du slipper fri af vanens greb og opnår de mål, du drømmer om.

Scenarie 1 - Du kan ikke undvære sukker

Vanebrydereksperten: Tøm dit hjem for fristelser

Fjern slik, sodvand og andet, der bare minder om sukker, fra dit hjem. Har du børn, så gem de søde sager i garagen eller på loftet, og tag det frem en gang imellem. Det er vigtigt, at du gør det så besværligt for dig selv som muligt. Kommer du først i tanke om, at du har slik i huset, kan det nemlig være svært at holde fingrene fra det.

Erstat de usunde fristelser med ditto sunde, så du ikke efterlader et tomrum. Det kan være, du skal til at eksperimentere med at lave sunde alternativer, fx raw-kugler eller bananpandekager, der kun indeholder naturligt sukker. Du kan også fylde køleskabet op med frisk frugt skåret i mundrette stykker, så du er forberedt, når sukkertrangen melder sig.

Indgå en aftale med dig selv om, hvornår og hvor meget slik du må spise. Har du besluttet, at du må spise to stykker chokolade på en bestemt ugedag, så er det sådan, det er. Men pas på med at sætte barren for højt, så du ikke ryger tilbage i de gamle vaner, hurtigere end du kan nå at stave til S-K-U-M-F-I-D-U-S.

Når sukkertrangen bliver for svær at håndtere, så husk på, hvorfor du har valgt at nedjustere dit sukkerforbrug. Mind dig selv om, at du gerne vil være sundere, og ros dig selv, fordi du holder ud.

Scenarie 2 - Du udskyder dine planer

Vanebrydereksperten: Opprioritér det, der gør dig glad

Erkend din vane, og se den i øjnene. Tænk over, hvornår du i særlig grad tyer til overspringshandlinger, så du ved, hvordan du skal sætte ind over for problemet. Er problemet størst på jobbet, kan du beslutte at belønne dig selv med små pauser, når du har arbejdet koncentreret i min. 45 min.

Prioritér dig selv hver dag, og søg det, der giver dit liv mening. Trives du bedst ved at holde dit hjem rent og ryddeligt, er det fint, men sørg for, at overspringshandlingerne ikke tager overhånd, så du glemmer at pleje dig selv.

Reflektér over, hvad du som minimum kan gøre i morgen for at slippe fri af vanens greb. Det kan være, du skal droppe støvsugningen og bruge tiden på at løbe en tur i stedet. Eller måske du skal slukke for din arbejdsmobil, når du har fri, så du bedre kan koncentrere dig om din familie. Når først du så småt er i gang med at ændre din vane, bliver det pludselig som en snebold, der ruller på den gode måde.

Afstem dine forventninger med din partner og dine børn, så de forstår, at du også har brug for at nå nogle ting. Gør det til en fast del af dit skema, så din familie vænner sig til, at det bare er sådan. Og husk på, at din partner og dine børn nok hellere vil have en mor, der oser af overskud, end et hjem, der er funklende rent.

Scenarie 3 - Du er afhængig af din mobil

Vanebrydereksperten: Indfør nogle mobilfri perioder

Når du sms’er eller taler i telefon, giver du opmærksomhed til den person, du kommunikerer med, men din familie kan nemt føle sig forbigået. Prøv derfor at indføre nogle mobilfri perioder derhjemme, så I får mere kvalitetstid sammen, fx når I spiser aftensmad. Er mobilen fuldstændig umulig at undvære, kan I evt. aftale, at den skal være på lydløs. Du kan også gøre mobilen stationær, når du er hjemme. Sæt nogle regler op, som alle kan leve med.

Aftal med dig selv, at mobilen bliver i tasken, når du mødes med en veninde, og læg den i bagagerummet, når du kører bil. Husk på, at livet godt kan fortsætte uden den. Pakker du mobilen væk, når du ser tv, vil du med garanti også kunne huske mere af det, du har set.

Køb dig et vækkeur, så mobilen ikke er det første, du kigger på, når du vågner. Overvej også, hvad du helst vil indlede hver dag med. Måske du skal begynde med at kysse din partner eller tage et varmt bad, inden du tjekker din mobil.