Kvinde trøster en anden, der lider af depression

60 % af deprimerede, der kommer i behandling, bliver raske.

© iStock

Sådan hjælper du én med depression

Er din festlige veninde blevet stille og indesluttet? Eller møder du din nabos triste blik lidt for ofte? Drop berøringsangsten. Du kan gøre en stor forskel.

18. oktober 2017 af Stine Overbye

Sådan gør du, hvis du er tæt på én, der er deprimeret

Gråt i gråt eller ligefrem sort i sort. Den ene søvnløse nat efter den anden og selvbebrejdelser, der står i kø. En følelse af afgrundsdyb håbløshed og mangel på mening med det hele. Lyder det bekendt? Eller har du en veninde, broder eller kollega, der har det sådan? Det er der en rigtig god sandsynlighed for. På en helt tilfældig dag tumler næsten 200.000 af os med en depression, så det er ingen overdrivelse at kalde lidelsen en folkesygdom på linje med kræft og hjerte-kar-sygdom.

LÆS OGSÅ: 10 symptomer på du lider af depression

Men DU kan faktisk selv gøre en forskel og være med til at afhjælpe sygdommen. Vi har her samlet 6 ting, du kan gøre, hvis du er tæt på én, der er deprimeret.

Hold øje med forandringer

En depression udvikler sig typisk over tid, og derfor er det vigtigt at lægge mærke til ændringer i folks adfærd. Hvis én, du kender, trækker sig ind i sig selv, virker trist, er ekstraordinært træt eller mister interessen for omverdenen, kan det være et tegn på, at vedkommende er deprimeret og har brug for at blive prikket på skulderen. Af dig.

Tilbyd DIN handlekraft

Ofte orker den deprimerede ikke selv at gøre noget ved problemet, så træd til, og vis handlekraft. Foreslå eventuelt, at du ringer til lægen og aftaler en tid, og at I sammen tager derhen.

Motivér til handling

Hjælp med at motivere den deprimerede til at følge den behandling, lægen har foreslået – også selvom du måske selv er skeptisk over for behandlingsformen.

Tag hensyn

Undgå at bebrejde den deprimerede, og lad være med at sige, at han eller hun bare skal tage sig sammen. Sænk i stedet forventningerne til den syge, som typisk vil være både mere sårbar og træt end normalt. Spørg, om vedkommende har brug for hjælp, og kom med en opfordring til, at vedkommende betror sig til dig, hvis han eller hun har selvmordstanker.

Hold humøret oppe

Den deprimerede kan have uendelig svært ved at tro på, at der findes en vej ud af mørket. Mind derfor vedkommende om, at behandlingen skal have tid til at virke, og at han eller hun nok skal komme ovenpå igen. Inspirér vedkommende til at komme ud, så den syge ikke isolerer sig. Forsøg fx at få vedkommende med på en tur i skoven eller i svømmehallen. Den deprimerede har godt af at komme ud og møde andre mennesker, af at få rørt sig og af luftforandring i det hele taget.

Pas på dig selv

Som ven eller pårørende til en deprimeret er det vigtigt, at du passer på dig selv og husker at tage pauser, hvor du plejer dine egne interesser og lader batterierne op. På den måde får du også mere overskud til at være noget for den syge.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler