Det sker der, når vi holder øjenkontakt

Selv med ryggen til kan vi næsten fornemme det, når nogen prøver at fange vores blik. Øjenkontakt er yderst effektivt. Se, hvordan det påvirker os.

To øjne, der stirrer.

STIRREN – Øjenkontakt bruges både til at fange andre ind og til at udvise dominans.

© I FORM

Hvor længe kan du kigge andre direkte i øjnene, før dit blik begynder at flakke?

Ifølge britiske forskere er den ideelle varighed for øjenkontakt ca. 3 sek. og aldrig længere end 9 sek. Så begynder vi at blive ukomfortable.

Men hvorfor egentlig? Det er jo bare øjne, der mødes. Bliv klogere på et af vores mest virkningsfulde interaktionsredskaber med fire fund fra forskningens verden.

TEST DIG SELV: Er du introvert eller ekstrovert?

Vi koncentrerer os

Studier har vist, at vi har sværere ved at løse simple tænkeopgaver, når vi bliver konfronteret med en anden persons blik. Øjensynligt fordi øjenkontakt er så intenst, at det dræner nogle af vores kognitive funktioner.

Vi mister ­tidsfornemmelsen

Når vi kigger andre i øjnene, går tiden hurtigere.

Det viser et forsøg fra Genèves Universitet med 22 personer, der blev præsenteret for over 300 forskellige ansigter.

Når de mødte et ansigt, der kiggede dem i øjnene, undervurderede de, hvor længe interaktionen i virkeligheden varede. Ifølge forskerne forstyrres vores evne til at vurdere tid, når vi bearbejder visuelle indtryk i form af øjenkontakt.

Vi bliver fanget ind

Øjenkontakt fanger vores opmærksomhed. Det viser et nyligt forsøg fra Tyskland, hvor 102 personer blev præsenteret for fire billeder af et kvindeansigt på en skærm.

På nogle billeder så hun direkte på beskueren, mens hun kiggede væk på andre. På alle billeder var der placeret et lille 8-tal i kvindens pande, som efter 1,5 sek. blev skiftet ud med et S eller et H. Deltagerne skulle så trykke på tastaturet, så snart de opfangede bogstavet.

Forsøget viste, at deltagerne var hurtigst til at trykke på tasterne, når kvinden så dem direkte i øjnene.

Vi genkender os selv

Vi føler os tættere forbundet med folk, som vi har kigget i øjnene.

Det viser et kinesisk forsøg, hvor deltagerne blev bedt om at vurdere fremmede, som enten havde set dem direkte i øjnene eller bare set på dem.

Forsøgsdeltagerne følte sig tættere forbundet og mere ens med dem, de havde set direkte i øjnene.

Newsletter background