Derfor får dans dig i godt humør

Det er praktisk talt umuligt at være sur, når du danser. Der sker nemlig noget helt magisk med humøret, når vi ryster popoen.

Kvinder, der danser fitnessdans og ser glade ud.

DANSEGLÆDE – Få motionstyper løfter humøret i lige så høj grad som dans.

© iStock

Stenaldertegninger fra forhistoriske huler indikerer, at vi mennesker altid har danset. Måske fordi dans får os til at føle os i live og i kontakt med os selv og med andre.

Dans kan være så sjovt og befriende, at det slet ikke føles som hård motion, selvom du faktisk forbrænder masser af kalorier, når du ryster numsen og svinger arme og ben.

Og som bonus får du også et kæmpe energiboost på øverste etage. Læs selv de her fem geniale grunde til, at dans ikke bare får dig i god form, men også i godt humør!

1 Masser af dopamin


Musik og bevægelse kan udløse hormonet dopamin i hjernen, som stimulerer vores belønningscenter og får os til at have det godt. Så når vi kombinerer de to ting i dansen, er det svært at være andet end totalt glad i låget. Studier har også vist, at dans hjælper på både depression, angst og stress.

2 Vi slipper hæmningerne


Dans tilbyder os et herligt frirum, hvor vi får lov at bruge kroppen på en anderledes måde end normalt. Her er der ingen regler, og det er helt legitimt – ja ligefrem tilskyndet – at ryste både hofter, numse og barm, og det føles fantastisk!

3 Vi kan grine af os selv (og hinanden)


Lad os være ærlige – de færreste af os er John Travolta på et dansegulv. Ofte svinger ben og arme fuldstændig ude af takt, mens vi famler efter rytmen. Men det gør ikke spor, så længe vi danser for at have det sjovt og komme i bedre form.

Dans giver os muligheden for at grine af os selv og smitte andre med et smil.

4 Vi kan fortabe os


Det er ikke uden grund, at vi tyer til dansen, når vi går i byen eller er til fest. Kombinationen af rytmer, bevægelse og god stemning gør os både opstemte og sender os mentalt langt væk fra hverdagen og de problemer, vi måske går og grubler over til dagligt.

I dansen kan vi blive væk for en stund og bare være til stede.

5 Hjernen bliver sundere


En del forskning peger på, at dans gør dig skarp i pæren. Fx et studie fra 2003, der viste, at dans var den ud af 11 aktiviteter, bl.a. golf, cykling, svømning og tennis, som virkede bedst mod demens. Ifølge forskerne, fordi dans både kræver en fysisk indsats og social interaktion, hvilket tilsammen stimulerer hjernen på en måde, som modvirker demens.

I FORM 13/2023