Opvaskemaskine vs. knofedt – hvad er billigst?

Endelig kan vi aflive den evige diskussion: Er det billigst og mest miljøvenligt at bruge opvaskebalje og knofedt eller at fylde maskinen?

Bunke med opvask

Svaret er: Opvaskemaskinen. Hvis du ellers fylder maskinen op, så er der (enormt) mange liter vand sparet ved at lade den klare opgaven – især hvis du ellers vasker op under rindende vand. Vil du dykke ned i de præcise tal, så finder du dem i tabellen nedenfor.

I opvaskemaskinen I hånden Under vandhanen
En fyldt opvaskemaskine svarer typisk til 12 kuverter. Den mængde opvask kan nye, strømbesparende maskiner klare med en vandmængde på cirka 10 liter. En maskine, der ikke er så energivenlig, bruger typisk 20 liter vand på opgaven. Skal du vaske 12 kuverter op i en balje (altså samme mængde opvask, som der er plads til i en fyldt opvaskemaskine), bruger du i gennemsnit 49 liter vand. Og betydelig mere knofedt. Vasker du op i rindende vand, er forbruget helt op til 720 liter vand (ja, du læste rigtigt).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Spar endnu mere energi med din opvaskemaskine

Fyld maskinen helt op

Det er en kunstform i sig selv at pakke en opvaskemaskine perfekt, og det betaler sig også på bundlinjen, når du flytter rundt på beskidt service for at få alting med i én vask. Færre vaske betyder nemlig lavere forbrug af el, vand og sæbe.

Vask, når strømmen er billigst

Hvis du har fleksibel elpris, kan det godt betale sig at starte elslugende maskiner som opvaskeren på de tidspunkter af døgnet, hvor det koster mindst pr. kilowatttime. Du kan installere en app på din telefon, hvor du kan følge priserne på el i dit område.

Brug økoprogrammet

Vask op ved en lavere temperatur, også selvom det tager længere tid. Tjek i manualen, hvilke programmer der bruger mindst strøm på lige præcis din maskine.

Skyl ikke af

De fleste maskiner kan snildt vaske rent, selvom der sidder lidt madrester på tallerknerne. Skyller du af, kan du endda komme til at snyde opvaskerens analyseprogram til at tro, at servicet er renere, end det er, og du risikerer at åbne lågen til synet af halvbeskidte knive og gafler.