Kan jeg genvinde tabt lungefunktion efter sygdom?

Vi ved, at covid-19 kan give hoste og vejrtrækningsbesvær, men tager lungerne egentlig varig skade af sygdommen? Det svarer en overlæge på her.

Kvinde holder sig ved lungerne på brystkassen

HOST, HOST, HOST ... Infektionssygdomme som fx covid-19 kan sætte sig på lungerne.

© iStock

Der er nok mange af os, der ikke har skænket vores lunger en tanke, før covid-19 gjorde sit indtog, og debatten om respiratorer tog fart.

Lungernes funktion afgøres af flere faktorer. Hvor effektive vores vejrtrækninger er, afhænger nemlig både af selve lungerne og lungevævets tilstand, men også af forhold udenfor lungerne. Primært vejrtrækningsmuskler og brystkassens bevægelighed.

Lungefunktionen falder således, hvis du fx har ondt i ryggen eller har brækket et ribben, der giver dig smerter ved vejtrækning og derfor får dig til at trække vejret mere overfladisk, så du ikke får fyldt lungerne helt med luft. På samme måde kan infektionssygdomme, som fx covid-19, lave slim og sekret, der kan nedsætte lungefunktionen. Der er dog oftest tale om forbigående tilstande, omend det kan tage lang tid at genvinde den tabte funktion.

I nogle tilfælde kan infektionssygdomme give varige skader. Sygdomme som KOL, lungefibrose og lungekræft beskadiger også lungevævet på en varig måde.

Du kan dog stadig lette din vejrtrækning. Det kan du ved at dyrke regelmæssig motion. Det vil nemlig gøre dine muskler stærkere og forbedre samarbejdet mellem hjerte og lunger, så du skal bruge færre hjerteslag og færre vejrtrækninger til at forsyne kroppen med ilt.

Kilde: Uffe Bødtger, overlæge, ph.d. og professor i lungemedicin, Næstved Sygehus

TRÆN DIN VEJRTRÆKNINGSMUSKEL

Ud over at dyrke regelmæssig motion kan du øve dig i at trække vejret helt ned i maven. Du kan med fordel lave øvelsen liggende.

  1. Læg den ene hånd på dit bryst, mens du trækker vejret.
  2. Læg den anden hånd på din mave, så du kan mærke, den bevæger sig op og ned i takt med dine vejrtrækninger.
  3. Tag en dyb indånding gennem næsen, og mærk maven udvide sig.
  4. Pust ud gennem munden med spidsede læber.
  5. Mærk, hvordan din mave vender tilbage til sin normale størrelse.

Kilde: Lungeforeningen

Nu er det blevet lettere at leve sundt!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. Derfor har vi lavet et nyt online univers, hvor du får viden og værktøjer, der motiverer til at leve sundt året rundt. Som abonnent får du adgang til både site og app:
Læs mere om det nye I FORM

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge
  • Gem favoritindhold – og find det let igen

Lige nu: Prøv 30 dage gratis


Newsletter background