Hvorfor kan jeg ikke kende forskel på højre og venstre?

Er du højre-venstre-blind? Ja, det er en ting, så du kan ikke gøre for det, hvis det kniber med at kende forskel. Få redaktionens tricks til at skelne.

Kvinde er i tvivl og peger til højre og venstre

HØJRE/VENSTRE Nogle er super skarpe til at skelne højre fra venstre. Hører du til det andet hold, kan du trøste dig med, at du ikke er alene.

© iStock

Nogle får en hjerneskade, der hindrer dem i at kunne skelne mellem de to sider. Men højre-venstre-problematikken udfordrer også raske.

Nogle er gode til fodbold, mens andre falder over bolden. Nogle er de fødte vejvisere, mens andre farer vild.

Ligesom med alle andre hjernefunktioner er det at kende forskel på højre og venstre også en evne – eller mangel på samme – der er nedarvet.

Så hvis din mor fx drejer til venstre i et vejkryds, når GPS'en siger, hun skal dreje til højre, er der også større sandsynlighed for, at du selv har de samme udfordringer.

Nogle bliver aldrig mestre i at kende forskel på højre og venstre, men de fleste af os kan træne hjernen til at blive bedre til det. For jo mere vi bruger hjernen til en bestemt ting, jo bedre bliver vi også til den.

SÅDAN ØVER DU AT SKELNE HØJRE FRA VENSTRE

BRUG EN HUSKEREGEL

Når du hænger højre/ venstre op på noget, bliver det lettere for hjernen at huske. Du kan fx huske på, at venstre er den side, hvor hjertet sidder.

IDENTIFICÉR DIN SVAGHED

Hvis problemet er at reagere på kommandoen om at dreje til højre eller venstre, så er det det, du skal fokusere på at træne.

KONCENTRÉR DIG

Har du alt muligt andet i hovedet, så virker det forstyrrende for hjernen. Den er som regel kun i stand til at holde fokus på en ting ad gangen.

Redaktionens husketricks

Her på redaktionen er vi også nogle, der har liidt svært ved at hitte rede på højre og venstre, og derfor må ty til diverse hjemmstrikkede huskeregler.

En får hjælp af et modermærke, en anden af 'hilsehånden'

Se her, hvad vi gør for at huske de to sider fra hinanden.

Måske kan vores tricks inspirere dig, så du (heller) ikke er i tvivl, næste gang gps'en beder dig om at dreje til højre.

"Jeg er en af dem, der aldrig har kunnet kende forskel på højre og venstre, men jeg har et modermærke på hver hånd, og modermærket på den højre er lidt større end det på den venstre. Så jeg kigger altid lige ned på mine hænder for at sikre mig, at jeg drejer til den side, som GPS'en siger, at jeg skal."

Irene, redaktionschef

"Jeg har heller aldrig kunnet kende forskel, til trods for at blodårerne på min højre hånd danner et stort H. Når jeg kører bil, må mine medpassagerer sidde og vifte med den arm, der passer til anvisningen. Og hvis alt fejler, så er der trods alt 50 % chance for at ramme rigtigt."

Signe, webredaktør

"Jeg laver altid en tankemanøvre, der hedder: Jeg ved, at cyklister cykler i højre side, og det kan jeg nemt se for mig, så ergo må denne side være højre. Det er lidt bagvendt, men det virker for mig."

Amalie, journalist

"Du kan se mig skrive ud i den blå luft, når jeg bliver i tvivl om, hvor højre og venstre er. Er du højrehåndet, er det den hånd, du skriver med. Bom. Så er det afgjort ... lige indtil næste gang jeg bliver i tvivl."

Karen, journalist

"Jeg er aldrig i tvivl om, hvilken hånd man giver hånd med. Så hvis jeg bliver i tvivl om højre/venstre, så vifter jeg bare med “hilse-hånden”."

Eva, journalist