Ny forskning: Spis mindre – lev (måske) længere

Putter man en fjerdedel færre kalorier på tallerkenen, kan det bremse kroppens aldringsprocesser. Det tyder et nyt amerikansk studie på.

Kvinde med to kager, en stor og en lille

DEN STORE ELLER LILLE KAGE? Spørger du amerikanske forskere, vil de nok anbefale den lille. Et studie viser nemlig, at færre kalorier kan bremse aldring.

© Ditte Capion

Orme gør det, fluer gør det, og mus gør det – lever længere af at indtage færre kalorier.

Det har forskerne vidst i årevis, men nu har amerikanske forskere påvist, at det samme også ser ud til at gælde for os mennesker.

Det er et internationalt forskerteam ledet af Columbia Aging Center på Columbia University Mailman School of Public Health, der står bag studiet.

Via blodprøver analyserede forskerne tre biomarkører på deltagernes DNA. To af dem viste ingen forskel, men ved den tredje – der estimerer kroppens aldringstempo – så forskerne en reduktion i aldringstempoet på 2-3 pct.

LÆS OGSÅ: Faste er en effektiv måde at skære ned på kalorierne.

‘En ret lille gevinst’, tænker du måske, for det er trods alt en fjerdedel af et almindeligt kalorieindtag, der skal høvles væk. Forskerne understreger dog, at selv en beskeden opbremsning af aldringstempoet kan have en stor effekt på vores sundhed.

En opfølgning skal nu klarlægge, om forsøget også har langsigtede virkninger på aldersrelaterede sygdomme.