Fede fisk og torskerogn

Er du i underskud af D-vitamin, kan du proppe dig med nok så meget kalcium – knoglerne bliver ikke stærkere.

D-vitamin spiller en stor rolle i optagelsen af kalcium. Derudover skal du sørge for at få nok D-vitamin i det mørke vinterhalvår

D-vitamin

Et af de vitaminer, der på det seneste har høstet stor opmærksomhed, er D-vitamin. Forsøg viser nemlig, at D-vitamin spiller en central rolle for kalciumoptagelsen. Er du i underskud af D-vitamin, kan du derfor proppe dig med nok så meget kalcium – knoglerne bliver ikke stærkere. Uheldigvis får vi primært D-vitamin fra solen og fede fisk.

Nu og her er solen tilgængelig nok, men i det mørke vinterhalvår daler kroppens egenproduktion til et absolut nulpunkt, og resultatet er, at op imod 70 pct. af alle danskere er i D-vitamin-underskud, når vi når frem til februar.

Skruer du op for indtaget af fed fisk, minimeres risikoen, for laks, makrel, sild og alle de andre fede fisk giver dig masser af D-vitamin. Det samme gør en teske levertran fra morgenstunden.

LÆS OGSÅ: Får du nok selen?

Her finder du det

Du finder D-vitamin i fed fisk, levertran, ost og andre fede mejerivarer, lamme- og kalvekød samt i avocado. Samtidig er kroppen i stand til at danne vitaminet, når huden bliver påvirket af solens ultraviolette stråler.

Så meget skal du have

De nordiske ernæringseksperter anbefaler, at du indtager 7,5 mikrogram D-vitamin dagligt. Globalt set findes der dog masser af eksperter, der anbefaler 25-50 mikrogram om dagen – især i vinterhalvåret.

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om stenbiderrogn