Træn dig til stærkere knogler
Styrk dit skelet
En indsats, der virkelig batter på knoglestyrken, er motion - især den vægtbærende af slagsen, som indeholder løb, hop og spring.
Styrketræning er ligeledes effektivt. Tidligere forsøg har vist, at seks måneders regelmæssig styrketræning øger knoglestyrken med 2 pct. Det lyder måske ikke af så meget, men når det kommer til knoglerne, er et par procent en signifikant forbedring, der kan beskytte dig mod alvorlige skader.
Brug dit skelet
Et skelet, som ikke udfordres af bevægelse, mister hurtigt sin styrke. Det fandt rumforskerne ud af på den hårde måde, da det viste sig, at astronauternes ophold i et vægtløst rum gik massivt ud over knoglestyrken. Hernede på landjorden er situationen den samme: Forsømmer du at motionere dit skelet, bliver det svagere.
Den bedste motion er den, hvor skelettet udsættes for enten tryk eller stød. Trykket opstår fx under styrketræning, hvor modstandens pres på knoglerne får dem til at danne en fastere struktur.
Resultatet er blandt andet dokumenteret i en undersøgelse, hvor man fandt, at 6 måneders styrketræning gav signifikant stærkere knogler hos ældre kvinder – i størrelsesordenen 1,5-2 pct. – og generelt peger forskningen på, at styrketræning øger knoglestyrken med 2-3 pct. på et år.
Stød har samme gavnlige effekt. Det er årsagen til, at løbetræning styrker skelettet. Ved hver eneste landing forplanter der sig nemlig et stød op igennem bevægeapparatet, som stimulerer skelettet til at udvikle forøget styrke.
LÆS OGSÅ: Hvad er knogleskørhed, og hvorfor får man det?
Stamp knoglerne stærke
Også små stød som dem, der opstår under korrekt udført stavgang, virker styrkende.
Hver gang du sætter staven i jorden, giver det et lille stød op igennem armene, der beviseligt gavner styrken.
På nogle af de samme strenge spiller de såkaldte vibrationsplader, som findes i stadig flere fitnesscentre.
Her sendes der en mængde vibrationer op igennem kroppen, og som en bedre rystepudser stamper det knoglerne stærke.
At der ikke blot er tale om tomt reklamegas, viser de videnskabelige undersøgelser, der har dokumenteret, at fx 16 ugers vibrationstræning styrker knoglerne markant ved dels at fremme opbygningen af nyt knoglevæv, dels at bremse afgivelsen af kalcium fra skelettet.
Der er ikke tale om mirakler, men dog klinisk relevante gevinster på 1,5-2,5 pct.