Derfor har alle mennesker faktisk brune øjne

Glem alt om grønne, blå og grå.

Brune øjne

Det er umiddelbart ikke til at se, men den skulle være god nok. Vi har alle sammen brune øjne.

Det skyldes melanin, som er med til at bestemme vores hud- og hårfarve. Der findes i øjets iris mini-melaninceller, kaldet melanocytter. Det interessante ved dette er, at disse melanocytter kun skaber én ”farve” - og det er brun. Det vil sige, at jo flere af disse melanocytter, du har i dine iris, jo mørkere er dine øjne.

Læs mere om melanin - hudens naturlige pigment – her!

Lyset reflekterer forskellige farver

Derudover spiller lys også en faktor, for melanin absorberer nemlig lys. Så jo mere melanin, jo mindre lys vil absorberes, og derfor har folk med mest melanin i deres iris, brune øjne.

Ligeledes forholder det sig med folk med ”blå” øjne, for netop fordi de ikke har så meget melanin i deres iris, så reflekterer lyset tilbage ud af øjet. Dette fænomen kaldes spredning, og når lys er spredt, reflekteres det tilbage til øjet i kortere bølgelængder, og fordi de korte lysbølger svarer til den blå farve på farvespektret, ja, så kommer øjnene til at se blå ud.

Dine øjne skifter farve

Hvis du er en af dem med ”grønne” øjne, så ligger du lige i midten af melanin-spektret. Hvis der nogensinde er nogen, der har undret sig over, hvordan det kan være, at dine øjne skifter farve, så er det formentlig fordi, at de ”grønne” øjne er mere modtagelige for forskellige lysindfald. Dine øjne kan derfor sagtens se forskellige ud, alt efter om det er solskin eller en mørk aften.

Bliv sund og stærk med I FORM!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. I vores online univers får du viden og værktøjer, der gør det let at leve sundt. Som abonnent har du fri adgang til både site og app.

På vores site og app får du bl.a.:

  • Over 100 videotræninger på 5 til 40 min.
  • Begyndervenlige løbeprogrammer med lydguide
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan – hver uge

Vil du vide mere om I FORM digital? Tjek her!

Newsletter background