Derfor har alle mennesker faktisk brune øjne

Glem alt om grønne, blå og grå.

Brune øjne

Det er umiddelbart ikke til at se, men den skulle være god nok. Vi har alle sammen brune øjne.

Det skyldes melanin, som er med til at bestemme vores hud- og hårfarve. Der findes i øjets iris mini-melaninceller, kaldet melanocytter. Det interessante ved dette er, at disse melanocytter kun skaber én ”farve” - og det er brun. Det vil sige, at jo flere af disse melanocytter, du har i dine iris, jo mørkere er dine øjne.

Lyset reflekterer forskellige farver

Derudover spiller lys også en faktor, for melanin absorberer nemlig lys. Så jo mere melanin, jo mindre lys vil absorberes, og derfor har folk med mest melanin i deres iris, brune øjne.

Ligeledes forholder det sig med folk med ”blå” øjne, for netop fordi de ikke har så meget melanin i deres iris, så reflekterer lyset tilbage ud af øjet. Dette fænomen kaldes spredning, og når lys er spredt, reflekteres det tilbage til øjet i kortere bølgelængder, og fordi de korte lysbølger svarer til den blå farve på farvespektret, ja, så kommer øjnene til at se blå ud.

Dine øjne skifter farve

Hvis du er en af dem med ”grønne” øjne, så ligger du lige i midten af melanin-spektret. Hvis der nogensinde er nogen, der har undret sig over, hvordan det kan være, at dine øjne skifter farve, så er det formentlig fordi, at de ”grønne” øjne er mere modtagelige for forskellige lysindfald. Dine øjne kan derfor sagtens se forskellige ud, alt efter om det er solskin eller en mørk aften.

Nu er det blevet lettere at leve sundt!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. Derfor har vi lavet et nyt online univers, hvor du får viden og værktøjer, der motiverer til at leve sundt året rundt. Som abonnent får du adgang til både site og app:
Læs mere om det nye I FORM

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge
  • Gem favoritindhold – og find det let igen

Lige nu: Prøv 30 dage gratis


Newsletter background