8 veje til at nyde skoven

Vores allesammens baghave – skoven – rummer alt for mange gode oplevelser til kun at blive brugt til gåture i solskin. Få naturvejlederens ideer til, hvad du også kan gøre.

Kvinde plukker urter i skoven

OPSØG ROEN - Tag en tur i skoven og udforsk naturen

© iStock

Nu er det snart årstid for at plukke friske brændenældeskud eller ramsløg, der kan bruges i køkkenet. Vi giver naturvejlederens ideer til, hvad du også kan lave i skoven. Du får også en opskrift på brændenældesalt.

Sådan kan du nyde skoven

På jagt efter forår

Når skoven vågner igen efter vinteren, sker det på mange måder. Leg detektiv, og find tegn på forårets komme, fx anemoner og ramsløg i skovbunden eller lysegrønne bøgeblade.

Opsøg roen

Find et fredfyldt sted, og sæt dig på en stub eller op ad et træ i 3-4 minutter. Luk øjnene. Nu skal du ikke andet end at være til stede og mærke naturens ro. Aaahhh.

Smid hørebøfferne

Vindens susen, fulglekvidder og dyr, der pusler i krattet. Du snyder dig selv for et mindre lyttespil, hvis du propper lyd i ørerne. Så lad endelig høretelefonerne blive hjemme.

Spot fuglene

Kig op, kig ned. Især om foråret kan du spotte et mylder af fugle fra jorden og op til trækronerne. Medbring gerne en kikkert.

Find dyrespor

Gå i skoven, lige efter at det har regnet. Den bløde bund er ideel at spotte spor af fx hjort, ræv og mår i.

Vær med på en kigger

... når de store hjorte finder mager. Alt efter art kan du opleve parringsoptrin fra sommer til langt ind i efteråret. Kronhjortene samles i flokke, brøler deres parringsbrøl og kan sågar komme i kamp.

Se skoven skifte

Mange forbinder mørke med ubehag, men sådan behøver det ikke at være. Prøv at tage ud ved skumringstid, når scenen skifter fra dag til aften. Er du heldig, vil du opleve dyr som ræv, hjort eller ugle, der er aktive, når solen går ned.

Sank urter

Nyudsprungne brændenælder er perfekte til at lave kryddersalt eller pesto af. Du kan også bruge ramsløg.

Opskrift på brændenældesalt

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 1 dl groft salt
  • 1 håndfuld brændenælder

Sådan gør du

  • Skyl brændenælderne grundigt, og tør dem.
  • Kom nælder og salt i en blender, og blend til en ensartet masse.
  • Fordel blandingen på en bageplade med bagepapir.
  • Stil det i ovnen ved 50 gr. i 1-1½ time, og rør rundt et par gange.
  • Køl saltet af, og kom det i tætsluttende glas. Drys på kød eller æg.

Kilde: Claus L. Olesen, naturvejleder

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 6/2022