5 fordele: Derfor er det fedt at være lav

Du har måske svært ved at se til koncerter, og glassene på øverste hylde er ikke dem, du bruger mest. Til gengæld er der flere sundhedsmæssige fordele ved at være lavere end gennemsnittet.

kvinde, der står og måler sig selv med et målebånd.

HØJDE Du skal ikke være ked af det, hvis du er kortere end gennemsnittet. Forskning viser, at der er masser af fordele ved at være lille.

© iStock

Det er ikke unormalt, at vi i vores del af verden anser ekstra centimeter som et plus. Tænk fx på, hvor tit du har hørt ‘høj og flot’ eller ‘stor og stærk’ brugt i flæng. Men det betyder ikke, at du har tabt i genlotteriet, hvis du måler under gennemsnitshøjden.

Der er nemlig også bonusser ved at være lille. Og vi snakker ikke kun benplads i flyet eller en sikker sejr i limbo. Her kan du læse fem fordele ved at være lille, som synes at gå igen inden for forskningen.

Lavere risiko for kræft 🎗

Et koreansk studie fra 2019 med godt 23 mio. deltagere fandt, at de højeste personer havde forøget risiko for alle kræfttyper undtagen kræft i spiserøret. Og mange flere studier er kommet frem til samme konklusion. Fx et britisk studie fra 2018 af millioner af kvinder.

Her steg risikoen for kræft med 10 pct. for hver 10 cm, en kvinde var over gennemsnitshøjden. En udbredt forklaring blandt forskere lyder, at en høj krop har flere celler, som kan udvikle kræft. Sammenlignet med andre faktorer, der kan give kræft, fx rygning, spiller højden dog en mindre rolle.

Mindre risiko for blodpropper 🩸

En norsk undersøgelse fra Universitetet i Tromsø med mere end 25.000 forsøgspersoner viste, at jo lavere man var, jo mindre tilbøjelig var man til at have haft blodpropper i de dybe vener, der typisk rammer i benene.

Fundet bakkes op af et andet studie fra 2015, der viste, at meget høje mænd (195-200 cm) havde mere end 2,5 gange så høj risiko for blodpropper. Det er uvist, hvorfor ekstra cm på kroppen forøger risikoen for blodpropper, men de norske forskere gisner om, at det har noget med blodcirkulationen i kroppen at gøre.

Nemmere ved at løfte tungt 🏋🏻‍♀️

Lille og stærk trumfer stor og stærk, når vi snakker vægtløftning. Der er fx kortere til gulvet i en squat og kortere op, når vægtstangen skal løftes op i strakte arme. Muskler og led belastes mindre, når lemmerne ikke skal strækkes og bøjes helt så meget som hos en lang person, og dermed bliver det også lettere at løfte tungt.

Et studie fra 1999 viste da også, at finske vægtløftere i gennemsnit var 5 cm lavere end den gennemsnitlige soldat.

Du lever længere 👵🏻

Hundeelskere vil vide, at små vovser lever længere end store. Det samme gør sig gældende for mennesker ifølge adskillige studier af højde og levealder. I 2016 undersøgte amerikanske forskere dødsårsagen blandt 14.440 mænd og 16.390 kvinder. Her så de, at for hver 2,5 centimeter en person steg i højden, så steg risikoen for at dø af andet end alderdom med ca. 2,5 pct.

Et andet studie, hvor man så på 371 værnepligtige i USA, viste, at mænd, der målte under 175,3 cm, levede ca. 5 år længere end mænd, der var højere. Men fortvivl ej, hvis du er en langejan. Vores levealder afgøres af mange andre faktorer som genetik, sygdomme, rygning, kost, stress, søvn og motion.

Hurtigere reaktionstid 🏓

Kommer der en bold flyvende imod dig og din høje ven, har du formentlig større chance for at gribe den. I hvert fald hvis man skal tro den amerikanske neurolog David Eagleman, som har undersøgt menneskers opfattelse af tid. I sit studie fra 2008 kom han bl.a. frem til, at høje mennesker oplever verden langsommere end deres lavere medmennesker.

Helt præcist tager det en tiendedel af et sekund længere for en høj persons hjerne at lagre information gennem øjne, ører, næse, mund og hud end for en lav person.