5 fantastiske fordele ved at være høj

Det er ikke kun til koncerter, du har gavn af ekstra centimeter. Forskning peger på en del gevinster ved at være høj, fx tendens til et sundere hjerte.

Høj kvinde, der står på en løbebane

HØJDE – En lang krop kan være en fordel, når du løber, fordi du tager længere skridt og bruger færre kræfter på at komme frem.

© iStock

Det er kun gået én vej med vores højde de sidste 100 år, og det er opad. Hele 10 cm er danskerne skudt i vejret siden 1900-tallet, og i dag ligger vi i top-10 over de højeste folkefærd i verden. Det viser et stort studie, der udkom for et par år siden, med 18,6 millioner mennesker fra 200 lande.

Og det er måske ikke så tosset, for høje mennesker har faktisk flere fordele. Nedenfor har vi samlet nogle af dem, som der synes at være rimelig bred enighed om inden for forskningens verden.

1. Sundere hjerter 🫀

Man ved ikke helt hvorfor, men ifølge en lang række videnskabelige undersøgelser, så sidder de sundeste hjerter i de højeste kroppe. En amerikansk undersøgelse fra 2015 med næsten 200.000 deltagere viste fx, at risikoen for hjerte-kar-sygdomme faldt 13,5 pct., for hver 6,5 cm en person var højere end gennemsnitshøjden i studiet.

En undersøgelse fra 2022, hvor man har set på medicinske og genetiske data fra 280.000 værnepligtige i USA, viser også, at jo højere soldaterne var, jo lavere var risikoen for, at de led af hjerterelaterede sygdomme.

2. Du tjener mere 💰

Høje mennesker får højere lønninger. Det peger flere studier på. Fx et fra Australien, hvor forskere dykkede ned i en national arbejdsmarkedsundersøgelse. Her viste det sig, at lønnen steg med 5.000 kr. om året, for hver 5 cm en person målte over gennemsnittet. Til gengæld gjorde BMI ingen forskel.

Et kinesisk studie fra 2020, hvor man så på løn blandt 3.500 voksne, kom frem til samme resultat. Indkomsten steg med 1,3 pct. om året, for hver cm en person målte i højden. Andre undersøgelser har også vist, at jo højere du er, jo højere uddanner du dig også.

3. Højere IQ 🧠

Er du høj af statur, har du muligvis også høj intelligens. I et studie fra Edinburgh University så forskere på DNA fra 6.815 mennesker og fandt, at der var sammenhæng mellem de gener, der gør os høje, og de gener, der gør os intelligente. Ifølge forskerne kan det skyldes, at høje og intelligente mennesker oftere får børn sammen, da begge dele anses som attraktivt.

Andre studier har fundet frem til, at høje skolebørn klarer sig bedre i intelligenstest. De resultater forklares dog med, at dygtige børn har tendens til at komme fra ressourcestærke familier med en sund opvækst og gode betingelser for at skyde i vejret.

4. Du kan gå og løbe længere 🏃🏽‍♀️🚶🏼‍♀️

Alle forældre er klar over, at små børn bliver hurtigere trætte på tur. Ifølge forskning gør det samme sig gældende for små mennesker. Jo højere du er, jo mere energi sparer du nemlig på dine gå- og løbeture, fordi du tager længere skridt. Rent energimæssigt koster et skridt det samme, om du er høj eller lav, men lave mennesker skal tage flere skridt for at tilbagelægge samme distance, og derfor bliver de hurtigere trætte.

5. Din højde gør dig attraktiv 👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏼

Flere studier peger på, at kvinder foretrækker høje mænd. Hele 20 cm skulle den mandlige partner helst være højere ifølge en rundspørge blandt 650 psykologistuderende i USA.

Forskning har vist lignende tendenser for høje kvinder. I et studie blev 100 australske mænd og kvinder samt 100 kinesiske mænd og kvinder bedt om at bedømme 96 forskellige kvindekroppe i alderen 20-45 på en skala fra 1-7, ud fra hvor flotte de fandt dem. I begge lande fik de højeste kvinder flest point. Resultaterne handler dog kun om udseendet, og der er som bekendt meget andet, der tiltrækker os hos andre.

Mest læste lige nu
Sex

Får du nok (god) sex?

Sundhed

Er rødvin sundt eller ej?

Desserter

Snebolde

62,8 kcal
40 minutter
Stress

Stressekspertens 10 bedste råd

Desserter

Sund julekonfekt fra alle os til alle jer

Slankekur

Tab dig med I FORM Kostplan 1600-1700 kcal

Stress

10 gode råd til at få ro i hjernen

Kalorieforbrænding

BEREGN: Hvor mange kalorier har jeg brug for?

Søvn

Øv dig i at falde i søvn på kommando med dette trick

5 km løbeprogram

PROGRAM: Kom i gang med at løbe 🎧

Mere om Sundhed
Sundhed

Genstart din energi

Sundhed

3 effektive veje til at få mere energi

Sundhed

9 overskuelige tiltag, der gør dig sundere

Sundhed

Rygsmerter – få styr på fup og fakta

Sundhed

Hvorfor kan jeg ikke kende forskel på højre og venstre?

Sundhed

5 overraskende fordele ved at være lille i højden

Sundhed

19 tips til at skrue op for nydelsen i efteråret

Sundhed

Forskning: Étbens-test kan afsløre, hvor længe du lever

Sundhed

Kickstart dit immunforsvar med denne sunde ugeplan

Sundhed

Trænger du til en alkoholfri måned?

Newsletter background
I FORM anbefaler
Forebyggelse

Hvorfor klør det i min hovedbund?

Psykologi

Test dig selv: Er du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Let at leve sundt: I FORMs træningsunivers og madplaner hjælper dig

Sunde opskrifter

Lav din egen surdej

598 kcal
4-6 dage
Flad mave

Mavecamp for begyndere: Følg dette effektive program og se resultater

Psykologi

Depressions-test: Er du mere end bare trist?

Styrketræning

Farvel fedt, hej muskler

Træningstøj

5 DETALJER: Tjek dem, før du køber vinter-løbetights

Sundhed

Overvejer du at få en lysterapilampe?

Aftensmad

Sund pizza – sådan!

45 minutter