Spis dig i godt humør

Den sikre vej til et lyst sind er at spise, så du får rigeligt af de særlige næringsstoffer, som er ansvarlige for at holde hjernens kemi i orden.

Mangler du nogle af de stoffer, kan det gøre dig trist, langsom i optrækket eller måske ligefrem deprimeret. Læs her, hvad du har brug for, og vurder selv, om du spiser nok af den mad, der gør dig klar til at leve livet med en naturlig livsglæde hver dag.

N-3-fedtsyrer

Her gør det godt: Det sunde fedt fremmer aktiviteten i hjernen og gør den bedre til at producere serotonin. Børn, som er født af kvinder, der mangler n-3-fedtsyrer, får en tendens til at udvikle sig langsomt rent mentalt, mens de vokser op.

Her findes det: Fed fisk, valnødder og rapsolie.
Så meget skal du have om ugen: Du skal have 8 gram.
Det svarer til ca. 150 gram fed fisk eller 5 spsk. rapsolie.

B-vitamin

Her gør det godt: B-vitaminer har afgørende indflydelse på hjernens produktion af de opkvikkende stoffer dopamin og serotonin. Mangel på visse former for B-vitamin kan føre til nedtrykthed, irritabilitet eller depressioner.

Her findes det: Fuldkorn, frø og magert kød.
Så meget skal du have om ugen: Du skal have mange forskellige B-vitaminer hver eneste dag. 200 gram cornflakes om dagen vil dække behovet for de fleste.

Zink

Her gør det godt: Zink er meget væsentligt for din hukommelse og koncentration. En undersøgelse har bl.a. vist, at kvinders evne til at huske forskellige ord steg med 12 procent, da de spiste sig ud af et underskud af zink.

Her findes det: Mælk, kød og skaldyr.
Så meget skal du have om ugen: Du skal have 75 milligram. Det svarer til 2 kilo lammekød. Der findes zink i mange fødevarer, og mangel på mineralet er sjældent.

LÆS OGSÅ: Hvad er de bedste kilder til zink?

Protein

Her gør det godt: Protein fremmer især hjernens
produktion af signalstoffet dopamin, der påvirker hjernecellernes evne til at sende beskeder til hinanden. Den kommunikation er væsentlig for din evne til at føle velvære.

Her findes det: Kød, fisk, æg og ost.
Så meget skal du have om ugen: Du skal have 525 gram.
Det svarer til 2,5 kilo oksekød eller 1,9 kilo tunfisk, hvis du skulle have al din protein fra en enkelt kilde.

Kalcium

Her gør det godt: Kalcium har i undersøgelser vist sig at have en positiv indflydelse på humøret. Det kan især virke godt i dagene op til menstruation.

Her findes det: Grønne grønsager og mejeriprodukter.
Så meget skal du have om ugen: Du skal have 8,5 gram.
Det svarer til 35 glas mælk om ugen hvis du slet ikke spiser ost eller anden mad med kalcium.

Selen

Her gør det godt: Sporstoffet selen løfter humøret og gør dig mere klarhjernet. Mangel på selen skaber forstyrrelse i hjernecellernes måde at sende beskeder til hinanden på. Det kan i værste fald føre til depression og livslede.

Her findes det: Skaldyr, indmad og nødder.
Så meget skal du have om ugen: Du skal have 385 mikrogram, fx fra 850 g muslinger.

LÆS OGSÅ: Hvad er de bedste kilder til selen?

Lad dig ikke friste til at fare ud at købe en masse kosttilskud, så du kan booste din hjerne med lykkebringende næringsstoffer. Flere af stofferne er giftige, hvis du får for meget. Hold dig til god sund mad.

Læs også: Moodtracking – sådan kommer du i gang