Nødder der udretter mirakler

Kast dig over nødder. De er spækket med proteiner, fibre, vitaminer, mineraler og ikke mindst sunde fedtstoffer.

Valnød

Har du spist nødder i dag?

Hvis ikke, så kast dig over de små brune mirakler, der er spækket med proteiner, fibre, vitaminer, mineraler og ikke mindst sunde fedtstoffer.

Tjek her I FORM’s store guide over, hvilken slags nødder du skal gå efter. Det afhænger nemlig helt af, om du fx vil sænke kolesteroltallet, sætte gang i fordøjelsen, styrke dit immunforsvar eller sænke blodtrykket.

Den perfekte snack!

Nødder er sunde, de mætter, de giver dig ny energi og det vigtige sunde fedt – og så er de oven i købet super praktiske og nemme at have med i tasken, uden at du skal bekymre dig om hverken pladsmangel, holdbarhed eller stødpletter. Og som om det ikke var nok, har nødderne også en lang række positive effekter på vores helbred og vores immunforsvars evne til at værne os mod sygdom.

Nøddernes sunde kvaliteter placerer dem i madvarernes superliga, hvilket også bekræftes af talrige undersøgelser, der rangerer dem på lige fod med fuldkornsprodukter og grove grønsager. Et af nøddernes store fortrin er kombinationen af grove fibre og sunde fedtstoffer, der sammen gør nødderne til den rene hjertemedicin ved fx at sænke indholdet af skadeligt LDL-kolesterol i blodet.

Nødderne kan dog meget mere end det. Fx er indholdet af protein tårnhøjt. I visse nødder overgår det ligefrem de traditionelle proteinbomber som fjerkræ, fisk og kød. Også når det kommer til vitaminer, mineraler og mikroskopiske plantestoffer, er der masser af gods i nødderne og altså endnu et godt argument for at finde plads til et par håndfulde nødder i din dagskost.

Spis løs - men med måde

Selv om nøddernes fedt er af den sunde slags, er der trods alt grænser for, hvor mange gram nødder der er plads til i det daglige kalorieregnskab.

I de forskellige undersøgelser, hvor man har fundet positive effekter af at spise nødder, lå det daglige indtag på omkring 65 gram valnødder, 85 gram jordnødder eller 100 gram mandler, så et indtag på 50-100 gram om dagen vil være ganske fornuftigt.

Trænger du til at smide et par kilo, er det en god idé at holde dig omkring 50 gram om dagen.

LÆS OGSÅ: Mandler holder hjertet sundt og taljen slank.

Drop de saltede og ristede!

Nødder er sundest i deres naturlige udgave, så spar på nødder, der er saltede og olieristede, honningristede, glaserede eller på anden måde forarbejdede. Dermed skifter nødderne nemlig karakter og kan ændre sig til usunde snacks.

Olieristede: Øger fedtindholdet med 15-20 pct., mens vitamin- og mineralindholdet stort set er upåvirket.

Saltede: Saltningen øger saltindholdet fra næsten ingenting til omkring 1 gram pr. 100 gram saltede nødder, svarende til ca. 20 pct. af det maksimale daglige indtag.

Honningristede: Øger frem for alt sukkerindholdet, fordi nødderne omsluttes af en honningglasur.

Chokoladeovertrukne: Bidrager med kedelige fedtstoffer og sukker. Det koster en del på sundhedskontoen.