Myter om juice – hvad er fup og fakta?
Du ved sikkert, at appelsinjuice er fuld af C-vitaminer, men vidste du mon også, at du får lige så meget sukker som fra sodavand? Læs med, når vi presser sandheden ud af juice.
Du ved sikkert, at appelsinjuice er fuld af C-vitaminer, men vidste du mon også, at du får lige så meget sukker som fra sodavand? Læs med, når vi presser sandheden ud af juice.
FALSK
Der er ingen beviser for en udrensende effekt af udelukkende at drikke juice i en periode. Det, som du opnår, er, at du sparer tarmen for fast føde, og derfor vil den naturligt nok tømme sig selv. Resultatet havde dog været det samme, hvis du blot drak vand i nogle dage, så der er intet magisk ved en juicekur.
Når kuren alligevel kan opleves som succesfuld, skyldes det, at en juicekur, ligesom faste, suppekur og andre afgrænsede kostforløb, skaber en ramme for nogle dages opgør med de dårlige vaner. Slik og kager lægges på hylden, vin og kaffe droppes, kød og stivelse ryger ud osv. Det gør, at du på godt og ondt mærker, hvordan det er at være uden disse madvarer og stimulanser. En juicekur kan således bruges til at rydde op i eventuelle unoder.
SANDT
Takket være vitaminerne er juice sundere end sodavand, men når det kommer til sukkerindholdet, er almindelig juice akkurat lige så skidt som en sodavand.
At sukkeret i juicen udelukkende stammer fra frugten, hvilket er sikret via loven, ændrer intet ved kalorieindholdet, som er ganske højt. Et almindeligt glas juice indeholder omkring 25 g sukker og 100 kcal og giver dig dermed omkring 5 procent af dine daglige kalorier.
Da flydende kalorier mætter dårligt, er der en overhængende risiko for, at du ikke spiser mindre mad, når du drikker juice, og derfor kan det umiddelbart uskyldige glas komme til at sætte sig på sidebenene.
SANDT
En friskpresset juice kan både være halvgammel og forarbejdet. Det er faktisk mere reglen end undtagelsen, at juicen pasteuriseres, før den kommer i butikkerne. Denne varmebehandling, der har til formål at slå uønskede bakterier ihjel, forlænger holdbarheden til flere uger.
SANDT
Lidt af dine tænders emalje ætses væk, hver gang du indtager noget surt. Emaljelaget kan ikke gendannes, og bliver syreskaderne for store, kan de på sigt give smerter, når du børster tænder eller drikker og spiser varme og kolde ting.
Vil du minimere skaderne, skal du holde igen med drikke med lav pH-værdi. Juice er i den forbindelse ikke den største synder, men pH-niveauet er alt andet lige så lavt, at hver mundfuld slider på emaljen. Du kan delvist begrænse skaderne ved at drikke juicen i store slurke eller bruge et sugerør og placere det langt tilbage i munden, så juicen stort set ikke rammer dine tænder. Drik helst juice i forbindelse med et hovedmåltid.
Generelt er værdier under 5,7 skadelige for tænderne, og jo lavere pH-værdi, jo værre.
FALSK
Betegnelsen “juice af koncentrat” dækker over, at appelsinjuicen i produktionslandet koges ned til et kraftigt koncentrat, som herefter transporteres til landet, hvor den færdige juice skal sælges eller distribueres videre fra. Metoden bruges, fordi det er langt billigere at transportere koncentrat frem for drikkeklar juice eller fx appelsiner.
Uheldigvis koster det næringsstoffer at lave koncentrat. Det ses blandt andet på, at indholdet af C-vitamin styrtdykker, og derfor er det da også tilladt producenten at tilsætte ekstra C-vitaminer, når koncentratet tilsættes vand. De øvrige plantestoffer, som ligeledes er gået tabt i processen, gør man ikke noget ved, og derfor er juice af koncentrat mindre næringsrig end en juice, som ikke har været koncentreret.
FALSK
Der går nok nærmere tre-fire appelsiner til et glas juice, for normalt kræver det tæt på et halvt kilo appelsiner at lave en kvart liter juice. Men uanset om der ryger to, tre eller fire appelsiner i glasset, kan du ikke sidestille de to ting.
Når du presser frugten, udvinder du i praksis saften, mens alle de faste bestanddele efterlades på den forkerte side af filteret. Rent ernæringsmæssigt er det ærgerligt, for det er i pulpen, at du finder de tarmvenlige kostfibre. Du kan kompensere for tabet ved at bruge pulpen andre steder. Fx kan den fryses og bruges i supper, bagværk og sammenkogte retter.
SANDT, MEN...
Pasteurisering – altså varmebehandling, der forlænger holdbarheden – koster vitaminer i juice. Så drikker du juice på grund af vitaminerne, skal du altså presse dine appelsiner selv.
Vitaminerne er dog kun én brik i det lidt komplicerede puslespil, hvad angår sundhedsværdien i juice. Går du efter at få så mange antioxidanter som muligt, ser det lidt anderledes ud. Analyser viser nemlig, at indholdet af visse plantestoffer er lavere i friskpresset juice, der er presset i en almindelig saftpresser, end i den varmebehandlede industrijuice fra dit supermarked. Forskernes forklaring er, at der kan presses mere saft ud af den næringsrige pulp ved kommerciel produktion end via en almindelig saftpresser.
FALSK
Forskellene mellem de to juicer er relativt små, men i en direkte duel trækker appelsinjuicen det længste strå. Det skyldes frem for alt et langt højere indhold af C-vitamin. Vitaminet indgår både i opbygningen af stærke led og sener, fremmer optagelsen af jern fra din mad og knyttes til et stærkere immunforsvar.
Selv over for stress viser undersøgelser positive takter, når der indtages godt med C-vitamin, så når et enkelt glas appelsinjuice leverer en hel dagsdosis af vitaminet, mens æblejuicen leverer mindre end ti procent, er sejren stort set givet på forhånd.
SANDT
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser seks stykker frugt og grønt om dagen. Et stykke frugt eller grønt, dvs. 100 gram ud af den samlede mængde, kan erstattes med et glas juice. Det gælder både friskpresset og juice fra koncentrat. Der skal dog være tale om juice og ikke saft, da saft ofte indeholder mindre frugt og må tilsættes sukker.
Andre kilder: Frisk vs. forarbejdet appelsinjuice
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 9/2020