Skal jeg spise kulhydrater for at have energi til at træne?

Keto, LCHF, palæo. Kostplaner fattige på kulhydrater er der nok af, men går en low carb diæt godt i spænd med din træning? Det kommer lidt an på, hvor ambitiøs du er. Få den lange forklaring her.

En kvinde der træner

LOW CARB – Dine muskler har brug for glykogen for at kunne fungere, men det kan de få fra både kulhydrater og fedt – sådan da.

© iStock

Det kommer an på, hvor meget du træner.

Hvis du træner en times tid to-tre gange om ugen, så skal du ikke bekymre dig særligt om kulhydrater – selv hvis du spiser low carb eller lever på ketodiæt, vil din kost med al sandsynlighed indeholde nok kulhydrat til, at dine muskler kan holde lagrene med glykogen(energi) fyldte.

Vi har en tendens til at tænke hurtige kulhydrater som pasta og hvidt brød, når vi snakker kulhydrater, men grove grøntsager og bælgfrugter er også kulhydrater, bare af den langsomme slags.

Så længe du er tanket op med dem, vil du stadig have energi til din træning.

Når det er sagt, så er det også vigtigt at understrege, at det ikke hjælper din træning at undgå kulhydrater, og hvis du træner ud over det sædvanlige, så kan en kulhydratfattig kost stå i vejen for dine resultater.

Med andre ord – hvis du vil træne hårdt på en low carb-diæt, skal du være indstillet på, at din træning giver dårligere resultater.

Det sker der i kroppen, når du træner (længe)

  • Dine muskelceller kører på deres foretrukne brændstof, glykogen, der er et sukkerstof, som omdannes fra kulhydrater.
  • Vores glykogendepoter er begrænsede, så jo længere du træner, jo større er risikoen for, at du skal skifte til et mindre effektivt brændstof. Et slag på tasken er, at du når i bund med glykogen efter halvanden times motion.
  • Når glykogendepoterne er ved at være tømte, går musklerne over til at forbrænde fedt. Fedt er dog et mindre effektivt brændstof, som omsættes langsommere end kulhydrat.
  • Hvis dine muskler ofte bliver sat til at futte fedt af, vil den optimere sin fedtforbrænding, men forskning tyder på, at dine træningsresultater stadig vil lide under de manglende kulhydrater – uanset hvor meget du prøver at tvinge kroppen til at skifte over til fedt.

Kilde: Lars Nybo, professor i bevægelse og neurovidenskab ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet