9 geniale genveje til at følge en opskrift

Vil du være en haj til at følge en opskrift? Få vores bedste tips, tricks og hacks til at tolke forkortelses-volapyk, oversætte kokke-slang og forcere andre benspænd på vejen mod et vellykket måltid.

Kvinder følger opskrift

OPSKRIFT-FIF Opskrifter er geniale – især hvis du er god til at følge dem.

© Jakob Helbig

Står du også af og til og stirrer fortabt ind i køleskabet og håber på, der sker en eller anden form for åbenbaring? Så har du sikkert også gjort dig den erfaring, at den store guddommelige inspiration som oftest udebliver, og resultatet sjældent høster mange Michelinstjerner. Anderledes godt fra start kommer du, når du tager udgangspunkt i en opskrift. I sådan en kan du nemlig både få inspiration og være mere sikker på et godt udfald.

9 TIPS: Sådan følger du en opskrift


1. Benarbejdet: Find den gode opskrift

Inden du begynder at famle dig blindt frem på nettet, kan det være en fordel lige at gøre dig nogle få indledende tanker om, hvad det er, du er på jagt efter. Du kan indsnævre din søgning ved at tænke over, om du er på udkig efter hverdagsmad eller en festret, om det skal være sundt, vegetarisk, eller om du måske har en bestemt ingrediens, du gerne vil have brugt.
Tjek alle I FORMs sunde lækre opskrifter her

2. Skel til årstiden

Selvom du har fundet, hvad der ligner verdens bedste opskrift på jordbærkage, og du endda er ret ferm i et køkken, så får du ikke nødvendigvis verdens bedste resultat, hvis vi er i januar, og du kun kan opstøve den smagløse, importerede version af sommerfavoritten. Omvendt er en sprød rødkålssalat med citrus bare ikke oplagt på en solskinsdag i slutningen af maj.

Råvarer i sæson er billigst, mest klimavenlige og ikke mindst mest velsmagende, så tag gerne udgangspunkt i årstidens råvarer.

3. Kom godt fra start

Opskriften er fundet. Så langt, så godt. Hvis du vil slippe godt afsted med at følge den, er der egentlig bare én huskeregel. Det er fuldstændig ligesom til en eksamen. Læs. Det hele. For det er bare ikke fedt at stå med en halvfærdig dej og en klump iskoldt smør, der åbenbart skulle have haft stuetemperatur. Eller tro, at man kan smække middag sammen til gæster, der dukker op om et kvarter, og så opdage, at kødet skulle marinere natten over. Når hele molevitten er læst, er det sådan set bare at følge opskriften slavisk.

TIP: Vil du spare tid, så tjek, om der er nogle af ingredienserne, der kan købes færdige, fx tomatsauce, fiskefars eller snittet grønt.

4. Få styr på ingredienserne

Find alle ingredienser frem som det første, for det er dødirriterende at finde ud af halvvejs inde i retten, at du er løbet tør for æg.

Grav evt. også de køkkenredskaber, du skal bruge, frem fra skabet, for du kan fx ikke bare hælde en dej ud i en bageplade, hvis der står, du skal bruge en springform. Du kan godt bruge en anden form, fx en firkantet i stedet for en rund, men arealet skal være nogenlunde det samme.

5. Husk, at smag er vigtigere end æstetik

De fleste af os er ret visuelle, så det er fedt – og faktisk også praktisk – med et indtryk af, hvordan den færdige ret skal se ud. Fortvivl dog ikke, hvis det, du får frembragt, ikke ligner 100 procent. Der er mange madfotografer, der vælger at fotografere maden, før den er helt færdigtilberedt, fordi farverne er flottest her, ligesom de også af og til leger lidt med Photoshop.

6. Hold øje med tips i opskriften

Har nogen været så venlige at lave tips til opskriften, så spring dem ikke over. Det kan være, der er et hack til at gøre et eller andet hurtigere eller nemmere, tilsætte en anden smag, et børnevenligt tvist eller lignende.

7. Aktivér sanserne

Sagde vi, du skulle følge en opskrift slavisk? Ingen regel uden undtagelse! Især i bagning er det nødvendigt at bruge sanserne, da alle ovne er forskellige. Bank brød under bunden, og lyt efter, om det lyder hult, se, om din ret er gylden på toppen, eller stik spidsen af en urtekniv i, og kontrollér, om der hænger dej ved. Det er desuden vores erfaring, at de fleste af os er liiidt langsommere med en kniv end dem, der udvikler opskrifter, så ofte tager det længere tid, end der står angivet. Hvis du ikke kan lide stress og ting, der brænder på, så start evt. med at ordne alt, hvad der skal skæres, rives osv.

8. Tilpas portionsstørrelsen

Skal du lave mad til en flok jord- og betonarbejdere eller til en 5-års fødselsdag? Skal den ret, du vil lave, indgå på en buffet eller agere måltid alene? Det er værd at overveje, før du bare laver til det antal, der står i opskriften. Har du fundet din opskrift på nettet, kan du ofte justere i antallet af personer og automatisk få ganget op eller ned, så det passer til den mængde, du vil lave, og ellers må du i gang med at regne.

Vær obs på, at det sjældent er nødvendigt at fordoble gær, selvom du laver en dobbelt portion boller, da gær er mere aktivt i en stor dej. På samme måde skal du være lidt varsom med bare at gange krydderier op. Smag dig frem. Vær også opmærksom på størrelsen af bageforme, fade osv., der evt. skal justeres tilsvarende.

9. Særligt sundhedsfokus? Kig efter næringsindholdet

Det er ikke så ofte, at næringsindholdet vises, men hvis du går op i sundhed eller holder øje med dit kalorieindtag, er det en fordel at bruge opskrifter, hvor det gør. I den forbindelse kan det være rart at vide, at energibehovet for en gennemsnitskvinde er ca. 2.000 kcal om dagen, og at et vægttab ofte nås med ca. 1.500 kcal dagligt. Gå gerne efter opskrifter med et relativt højt indhold af kostfibre. De er med til at holde dig mæt og sætter gang i din fordøjelse.
KALORIEBEREGNER: Regn ud, hvor mange kalorier du har brug for

Newsletter background