Spis rigtigt og tab dig mere

Spis mere protein, mindre kulhydrat og sørg for at få sundt fedt i maden. Sådan lyder de nye kostråd til dig, der gerne vil tabe dig.

Kvinde spiser avocado

I FORM's ernæringsekspert Martin Kreutzer har forslået følgende fordeling af de 3 makronæringstoffer:

  • Hvis du skal have en sund kost bør din måltids fordeling se sådan ud: ca. 28% fedt, 18% protein, 54% kulhydrat.

  • Hvis du vil tabe dig stille og roligt eller bare holde vægten: ca. 31% fedt, 26% protein, 43% kulhydrat.

Hvis du stiler mod et relativt hurtigt vægttab: ca. 33% fedt, 30% protein, 37% kulhydrat.

Kulhydrater

  • Kulhydrater findes i forskellige kvaliteter.

I FORM's opskrifter sparer på: Kulhydrater i pasta, hvidt brød, sukker og andet forarbejdet mad. De indeholder mange kalorier, mætter mindst og får dit blodsukker til at stige hurtigt for derefter at falde igen.

I FORM's opskrifter frådser i: Kulhydrater fra blandt andet grønsager, groft brød, linser og brune ris. De hører til de såkaldte langsomme kulhydrater, der mætter og holder blodsukker stabilt i lang tid.

LÆS OGSÅ: 11 lækre, sunde og ultra low carb retter

Protein

  • Proteiner stimulerer stofskiftet og øger din fedtforbrænding.
  • Proteiner er det næringsstof der mætter mest.
  • Proteiner hjælper til at holde på muskelvævet under en slankekur.

I FORM's opskrifter sparer på: Protein, der kommer fra fedt kød og fede mælkeprodukter. Proteinindholdet opvejer nemlig ikke den usunde fedts dårlige virkning på din krop.

I FORM's opskrifter satser på: Magert kød og lækre fisk. Derfra får du de mest virksomme proteiner, uden at du får den usunde fedt med.

Fedtstoffer

  • I en slankekur er der kun plads til en vis mængde fedt, og derfor er det vigtigt, at den kommer fra den livsvigtige, sunde slags.

I FORM's opskrifter sparer på: Mættet fedt, som findes i fede mejeriprodukter og fedt kød. Det er usundt for kroppen og det feder.

I FORM's opskrifter satser på: Nødder, olier, fede fisk og avokado. De er gode kilder, som giver dig de fedtstoffer, din krop ikke selv kan danne. Ny forskning viser desuden, at de sunde fedtstoffer feder mindre end de usunde, fordi de hjælper din forbrænding på vej.