Træt af kur? Her er 3 effektive strategier

Orker du ikke flere slanke- og sundhedskure, der stjæler din energi eller viser sig at være fusere? Her er 3 bud fra I FORMs eksperter og en bonus-smagsprøve på den mad, der kan skabe den forvandling, du drømmer om.

I 2013 og 2014 stod slankekurene virkelig i kø, men interessen for dem holdt ikke længe: Ved juletid sidste år var stenalderkosten stort set stendød. 5:2-diæten og LCHF fik lokket mange på kur i begyndelsen af 2014 med deres løfter om, at man kunne spise næsten normalt, også en masse fede fristelser. Men i årets sidste halvdel gik luften også hurtigt ud af de to kure, konstaterer boghandlerkæden Arnold Busck, der kan aflæse folks interesse i tørre salgstal.

1. Få 5:2-kuren til at virke

5:2-kuren er ellers i teorien en både sund og fornuftig slankestrategi, der går ud på, at man to dage om ugen faster let – man må spise to måltider á 250 kcal - og resten af ugen spiser normalt. For nogle har kuren virket fint, bl.a. fordi de på ikke-fastedagene har kræfter til at træne igennem og ikke føler sig drænet for energi. Men i følge de fleste tilbagemeldinger, I FORM har fået, er udfordringen for mange mennesker at administrere friheden på de fem dage, hvor de skal spise normalt: De overholdt fint det meget restriktive kaloriebudget på fastedagene, men endte med spise for meget og for usundt de øvrige fem dage, så to fastedage ikke var nok til at opveje det.

– Og så er projektet jo dømt til at mislykkes, siger ernæringsterapeut Louise Bruun. Sammen med I FORMs læge Jerk W. Langer har hun lige udgivet bogen “Super 5:2” (Gyldendal), der tager fat på nogle af 5:2-kurens mest oplagte faldgruber. Fx hvordan man angriber de fem normale dage i 5:2-kuren.

Det giver deres nye bog masser af gode bud på. Bl.a rummer den mange fine opskrifter på retter, man kan spise på ikke-fastedagene, og desuden kommer den ind på motion, søvn, mental indstilling og andre faktorer, som mere handler om en livsstil end en decideret kur.

Meget af bogens indhold er baseret på solid forskning, men hist og pist sniger der mere alternative teorier ind. Det afspejler meget godt forfatternes forskellige baggrund: Jerk, der som læge og sundhedsskribent læner sig op ad videnskabelig dokumentation, og Louise, der som ernæringsteraput har et ben i den alternative lejr.

Uenigheden kommer bl.a. til udtryk i forfatternes forskellige indstilling til fx detox, gluten og kaffe. Kaffe rører Louise fx aldrig:

– Min erfaring er, at folk får det bedre, når de skærer ned på det. Kaffe er på mange måder meget stimulerende, og stimulanser i for store mængder virker belastende og dræner kroppen for energi, forklarer hun. Jerk tager derimod nogle kopper hver formiddag og rapporterer løbende i I FORM om de mange sundhedsvirkninger, som den nyeste forskning tilskriver kaffe. I nytårsnummeret kan du læse hans artikel om, hvordan du med rigtig timing af kaffe kan booste din hukommelse til at huske vigtige ting bedre.

Langt hovedparten er de dog enige om, og ikke mindst målet: Et løfte om 10 kilos vægttab på 10 uger. Er man typen, der ønsker en meget enkel slankekur, er deres optimering af 5:2-kuren nok lidt overvældende, fordi den lægger op til radikale forbedringer på stort set alle områder af ens liv. Men ønsker man sig en ny og sundere livsstil i kombination med et vægttab, er der masser af god inspiration at plukke af – selv for folk, der ikke er på 5:2-turen. Følger du fx I FORM-kuren, kan du fx få glæde de 28 opskrifter med 250-kaloriers måltider.

Her kan du få en smagsprøve på maden i bogen. Louise blev bedt om at give os en opskrift, der gør iform.dks læsere både slanke, sunde og lykkelige, og her får du en af hendes yndlingssalater, Nutty Quinoa, som hun lover smager megagodt. Den er beregnet til en dag, hvor man ikke faster.

5:2-kuren – nemme opskrifter på 250 kalorier

Nutty Quinoa

Nutty Quinoaopskrift

Til 4 personer:

200 g rød quinoa (eller sort eller hvid)
2 spsk. kokosolie
2 fed hvidløg, finthakket
1 tsk. spidskommen
1 håndfuld cashewnødder
1 dl mandler
1 dl valnødder
saft af 1 citron
havsalt
1 håndfuld rosiner
1 stort bundt koriander, hakket

Kog quinoa efter anvisningen på posen og bland den varm med kokosolie, så olien smelter. Tilsæt hvidløg, krydderier, alle de lækre nødder og citronsaft, og vend det hele godt sammen. Fordel rosiner og koriander over.

Opskrift: Louise Bruun. Foto: Andreas Wiking.

2. Smid badevægten ud og bliv sund

– Sindsygt mange kvinder står op om morgenen, glade og sunde, og stiller sig sig på badevægten. Og hvis vægten ikke lige viser det tal, de havde håbet på – ja, så kan resten af dagen let være ødelagt. De kvinder, der har det sådan, vil jeg gerne hjælpe, siger I FORMs trænings- og kostekspert Michelle Kristensen. Og hjælpen er parat i Michelles bog “Mission Sund – 12 uger, 12 nye vaner”.

– Ens vægt siger ikke ret meget om, hvor sunde vi er og hvor godt vi har det. Mange af os vil det få det meget bedre af at flytte fokus, så vi ikke er måleafhængige, men bliver bedre til at mærke efter, hvad mad og træning gør ved vores krop, forklarer hun.

Hun udtaler sig med en vis pondus. Hun har nemlig selv i mange år været en af dem, der hoppede på badevægten for at se, ikke bare hvad hun vejede, men også hvad hun skulle synes om sig selv. Helt op til fem-seks gange om dagen vejede hun sig, da hun var allermest styret af sin badevægt!

Michelle var temmelig buttet som barn, og hendes forældre gik meget op i at hjælpe hende ned i vægt, så hun ikke stak ud fra flokken.

De forsøgte endda at bestikke hende til at tabe sig – som mange andre velmendende forældre på den tid, hvor man satte lighedstegn mellem sund og slank. Så Michelle nåede at runde alle tidens slankekure og lære kalorieindholdet i enhver tænkelig madvare, inden hun knækkede koden til en stabil vægt ved at tænke i sunde indsatser– og sluttede fred med, at hun aldrig ville blive åleslank.

Hvis hun har festet lidt for meget i et par dage og mærker bukselinningen stramme, napper hun 1-2 fastedage om ugen og skruer op for træningen, så hun er i gang 6-7 gange om ugen. For hende var opgøret med badevægtens tyranni en vigtig del af strategien. Derfor mener hun det alvorligt, når hun beder de mest slankefikserede af sine klienter til at smide badevægten ud.

– Jeg kan nemlig genkende deres måleafhængighed, som ikke er særlig konstruktiv. Dels for at stå på badevægten hver dag, dels for at “dokumentere” deres sunde succes ved fx at tage selfies af deres sixpack og lægge dem på de sociale medier.

– At have fedt mellem indvoldene er ikke sundt, men omvendt er det heller ikke sundt at jagte en sixpack for enhver pris. Børn og unge får et helt forskruet forhold til sundhed, hvis de bliver hjernevasket med, at intet mindre end en sixpack kan godkendes, og at mors humør svinger i takt med, hvor mange “packs” man kan se på hendes mave. Jeg er ved at skrige, når jeg hører en 8-årig dreng spørge sin mor i supermarkedet, om han får sixpack af at spise dette her, og når små spiger bekymrer sig om, hvor mange kalorier der er i et æble.

Heldigvis er der en modtrømning på vej, en form for slankekurs-lede, vurderer Michelle.

– For et par år siden ville mine kunder allesammen tabe sig. Men nu er der også mange, der vil gøre en indsats for deres sundhed, for at spise mere grønt, træne ordentligt, for at få mere energi og i det hele taget øge deres velvære, siger hun.

– Vi danskere ved en hel masse om sundhed og vi elsker mad, men mange af os har en helt gal opfattelse af, at sund mad smager kedeligt og tager lang tid at lave. Den holdning vil jeg rokke ved med opskrifterne i min nye bog – der opsummerer pointerne i de 12 nye vaner, hun anbefaler os – i hvert fald de af dem, der kan spises. De handler primært om at skære ned på sukkeret og kulhydraterne – uden at sætte den gode smag og nydelsen ved at spise over styr. Selv slik, desserter og fastfood er der opskrifter på.

Som I FORM-læser har du rig adgang til Michelles innovative, sunde opskrifter, både i magasinet og på I FORMs app Sund mad, 5 dage, som du kan få helt gratis på din smartphone, hvis du er I FORM-abonnent. Her får du endnu en smagsprøve – fra Michelles nye bog.

Grønne pandekager med grønkål og avocado

10 stk, til 2 personer

3 store blade grønkål uden stilk
5 æg
1 moden banan
1 avocado
1 drys stevia
1 drys vaniljepulver
1 spsk. fiberHusk
1 tsk. kokosolie til stegning

Bland alle ingredienserne. Steg pandekagerne i 2-3 min. ved svag varme i kokosolien.
Kan fryses, hvis du vil lave en ordentlig portion, så du har til nogle dage. Hvis du ikke kan spise så meget, så gem resterne til et eftermiddagsmåltid.

Opskrift: Michelle Kristensen, foto: w+b photography

Find flere opskrifter på sunde pandekager her

3. Brug tabata-træning som lokomotiv: Tab et kilo fedt hver uge

Drømmer du om kombinationen: Stærk krop, sund krop, masser af enderi og sund krop og dejlig mad fem gange om dagen, er det I FORM-kurens nye fatburner-version, du skal satse på. Her mixer vi et par ugentlige 14 minutters hamrende effektive træningspas, som du sagtens kan lave hjemme hos dig selv, med fem små, nemme 250-kaloriers måltider om dagen. Disse måltider er skruet sammen, så du får masser af overskud til både træning, arbejde, familie og venner – og taber fedt i stedet for vigtig muskelmasse.

Bag træningen til I FORM-kuren står vores ekspert Michelle Kristensen, der har skræddersyet nye fyrige tabata-programmer til årets første numre af I FORM. Tabata går ud på, at man giver man giver den fuld gas med en øvelse i 20 sekunder ad gangen og derefter holder pause i 10 sekunder og om igen. I alt 14 minutter varer hendes træningspas, der får sveden til at springe og fedtdepoterne til at svinde ind, så kom ikke og sig, at du ikke har tid til træning!
Maden i I FORM-kuren er skabt i et samarbejde mellem ernæringsekspert Martin Kreutzer og opskriftsmageren Anne Larsen.

i det nye nummer af I FORM får du et komplet fatburner-program at gå i gang med og masser af gode opskrifter – og er du – eller bliver du – abonnent på I FORM (klik her), får du adgang til et hav af skønne opskrifter på 250 kcal, som du kan vælge og vrage imellem.

Skyr med hytteost, frugt & kanel

1 person
100 g skyr
100 g hytteost, 4,5 % fedt
½ tsk. stødt kanel
½ tsk. fint lakridspulver
50 g appelsinfileter (fra lille presseappelsin) plus saften
50 g blåbær
50 g granatæblekerner
En kvist frisk mynte eller citronmelisse

Rør skyr med hytteost. Bland kanel og lakridspulver, og drys det over. Skær fileter af appel­sinen. Anret appelsin, granat­æblekerner og blåbær med skyren. Pres saften fra appelsinresterne over fileterne. Pynt med friske mynteblade.

Opskrift: Anne Larsen, foto: w + b photography