Slank med proteiner

Forskning viser, at for mange raffinerede kulhydrater er en af de store syndere til for mange kilo på kroppen. Du kan hjælpe dig selv ned i vægt, hvis du drosler lidt ned på madens indhold af stivelse og til gengæld sørger for at få lidt mere protein.

kylling

Få styr på proteinerne

Energifordelingen i en typisk danskers kost ser sådan ud:

35 % fedt
15 % protein
50 % kulhydrat

Ud fra et vægttabssynspunkt vil det dog være mere optimalt, hvis proteinerne tegner sig for 20-25% af energien. Det er meget mere, end vi typisk spiser på en dag.

Forskning har nemlig vist, at hvis man i en ellers fedtfattig kost erstatter noget af kulhydratet med protein, får man lettere ved at tabe sig og holde vægten. Det hænger sammen med, at protein virker mere mættende og sætter lidt mere fut i forbrændingen.

Den større mæthed ved protein sammenlignet med kulhydrat gør, at du helt ubevidst spiser lidt mindre energi hver dag, og dette energiunderskud vil kroppen tage fra fedtdepoterne.

Protein stimulerer også forbrændingen mere end kulhydrat, da det er dyrere for kroppen at fordøje protein end fedt og kulhydrat. Du bruger simpelthen mere energi på at omsætte den proteinrige mad. Derudover er protein med til at bevare din muskelmasse, hvilket er godt for vægten, da en god muskelmasse er med til at holde din hvileforbrænding høj, så du ikke så let tager de tabte kilo på igen, når kuren slutter.

Alle former for kød indeholder mange proteiner. Magert kød er en af de bedste kilder til koncentrerede proteiner, da det hverken indeholder fedt eller kulhydrat i betydelige mængder.
Det vil være sundest for dig at fokusere på lyst kød som fisk og fjerkræ og kød, der er ikke er alt for forarbejdet. Magre mejeriprodukter uden tilsat sukker er også en glimrende kilde til kvalitetsprotein.

Supplér med masser af kikærter, linser og tørrede bønner og få gerne nødder, mander, frø og kerner dagligt.

Husk at proteinerne skal erstatte noget af det kulhydrat og fedt, du spiser i dag, da du ellers er lige vidt. Indtager du mere energi end du forbrænder vil du tage på - også selvom kalorierne kommer fra protein.

Newsletter background