Snyd din hjerne, og spis mindre
Det behøver faktisk ikke være så svært at spise mindre og sundere. Med 5 nemme tips kan du snyde din hjerne og dine sanser, så du knap nok opdager forskellen i din portions størrelse.
Det behøver faktisk ikke være så svært at spise mindre og sundere. Med 5 nemme tips kan du snyde din hjerne og dine sanser, så du knap nok opdager forskellen i din portions størrelse.
Du bruger alle dine sanser, når du spiser, og ved hjælp af små fif kan du manipulere så meget med dem, at du spiser mindre og sundere uden at føle dig snydt. Vi har tappet en af de kendteste eksperter i neurogastronomi for 5 råd til, hvordan du kan snyde dine sanser.
Jo nemmere det er at indtage mad eller drikke, desto mere spiser eller drikker vi af det. Vi bruger nemlig mundens sanseapparat som en indikator for, hvor meget vi har spist, og dermed også for, hvornår vi skal stoppe. Derfor indtager vi langt flere kalorier, når vi drikker æblejuice, frem for når vi spiser æblepuré. Klart færrest kalorier indtager vi ved at spise et helt æble.
Prøv at identificere hvert enkelt lille smagsindtryk fra krydderier og ingredienser, der rammer dine smagsløg. Dette mere opmærksomme forhold til et måltid mad vil med stor sandsynlighed gøre, at du spiser mindre og får mere ud af madens smag og sammensætning. Tænk på det som mindful eating.
Undersøgelser viser, at vi indtager mere, hvis vi bliver distraherede, mens vi spiser - fx af et fjernsyn. Når vi ikke har fokus på måltidet, er vi både tilbøjelige til at spise mere lige nu og her, men også senere på dagen. Så sluk flimmerkassen, og koncentrér dig om maden.
Undgå at have mad stående synligt fremme. Gennemsigtige plasticbeholdere, glaskrukker og skabe med gennemsigtige låger er sværere at modstå, end hvis du gemmer maden godt væk i skabe, skuffer og beholdere, man ikke kan se igennem. På den måde bliver din trang til at spise ikke stimuleret af synlige fristelser.
Prøv at servere suppe fra en mindre gryde med en mindre øse, og spis retten med mindre skeer, end du plejer. En undersøgelse peger på, at netop det at spise med en mindre ske kan medvirke til, at vi spiser mindre.
*Kilde: Professor Charles Spence.