grove kerner, perlebyg på hvid baggrund

Brug grove kerner i dit bagværk

Sæt fordøjelsessystemet på arbejde og spar kalorier ved at spise en kernerig kost.

13. juni 2016 af Martin Kreutzer

Vælg grove kerner

Hele rugkerner og andre kerner, hvis skaldele er bevaret, er en fantastisk kilde til kostfibre og derfor et meget bedre valg end fx kernefattigt lyst brød eller polerede ris. 

Fibre gavner kalorieregnskabet, dels fordi fordøjelsessystemet bliver sat på overarbejde, når fibrene skal onduleres, dels fordi de gør det svært at optage alle kalorier fra maden. Fibrene binder dele af kostens næringsstoffer til sig og tager dem med gennem tarmsystemet, inden fordøjelsesenzymerne når at få fat i dem og deres kalorier. Som et ekstra plus er hele kerner proteinrige og fulde af vitaminer og mineraler.

Så mange kerner skal du spise

Du forbrænder mindst 50 kalorier ved at øge fibermængden i din dagskost fra 20 til 35 gram – og måske endda helt op omkring 130 kcal, viser forskning. 15-20 ekstra gram fibre kræver fx: 2 skiver rugbrød i stedet for 2 skiver lyst brød samt 75 gram quinoa i stedet for polerede ris. Det vil faktisk spare dig for op imod 150 kcal.

Prøv også: Quinoa. Det er teknisk set et frø, men bruges på samme måde som grove kerner og har samme sammensætning af fibre, proteiner og en stribe andre sunde kvaliteter.

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: