Spis dig til en højere efterforbrænding
Træning alene gør det ikke. Vil du opnå en ekstra god efterforbrænding, skal du spise rigtigt efter træning – se her hvordan.
Træning alene gør det ikke. Vil du opnå en ekstra god efterforbrænding, skal du spise rigtigt efter træning – se her hvordan.
Det er dumt at skippe måltidet efter hård træning. Punktum! Hvorfor? Der går meget længere tid, før du er restitueret, hvis din krop ikke får næringsstoffer efter træning, og det sætter altså en stopper for udviklingen af din form.
Efterforbrændingen kan du også glemme alt om, hvis du ikke spiser ordentligt. En stor del af de kalorier, der brændes af efter træning, bruger kroppen til at genopfylde musklernes kulhydratdepoter og reparere de mikroskopiske skader, træningen har forårsaget. Undlader du at spise, holder kroppen igen med reparationsarbejdet, og konsekvensen kan blive, at efterforbrændingen bliver lavere i timerne efter.
En langt bedre strategi er at give kroppen de næringsstoffer, den efterspørger, i et veltilrettelagt måltid. Spis det inden for 20-30 minutter efter træning, og sørg for, at det både indeholder proteiner til at genopbygge musklerne med og kulhydrater til at fylde i de tømte depoter.
Lad træningens karakter bestemme, hvordan du fordeler proteiner og kulhydrater i dagens næste måltid.
Efter konditionstræning: Lad forholdet mellem kulhydrat og protein være 3:1
Efter styrketræning: Lad forholdet mellem protein og kulhydrat være 1:1
Ud over fordelingen af protein og kulhydrat er også mængden ganske vigtig. Prøv at få 10-15 gram protein og 40-50 gram kulhydrat efter konditionstræning. Det kan fx være en rugbrøds-klapsammen med ost eller skinke.
Efter styrketræning må proteinindtaget gerne løftes til 20-30 gram, sammen med en tilsvarende mængde kulhydrat. Det får du fx fra et par stykker småtskåret frugt, som du hælder et par deciliter skyr eller fromage frais hen over.