Rejs dig op og lev længere
Jo mere du sidder ned, jo mere øger du risikoen for alvorlige sygdomme og tidlig død. Knap 40 pct. af danskerne sidder stille over 75 pct. af deres arbejdstid.
Jo mere du sidder ned, jo mere øger du risikoen for alvorlige sygdomme og tidlig død. Knap 40 pct. af danskerne sidder stille over 75 pct. af deres arbejdstid.
Sidder du ned? Hvis ja, så skynd dig at komme op at stå, for stillesiddende adfærd svækker både dine muskler, knogler og kredsløb og øger din risiko for både hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, kræft og tidlig død.
Forskerne er ikke helt enige om, hvor mange timer på stolen, der skal til for at belaste dit helbred, men sandsynligvis øges din risiko allerede ved 6-7 timers dagligt sidderi. Og jo mere du sidder, jo højere er din risiko.
Hold stående pauser
Løsningen er ikke at dyrke sport og generelt være mere aktiv i fritiden, for ifølge forskerne er det ikke nok til at opveje de mange siddende timer på jobbet. Du skal derimod afbryde de mange timers sidderi med masser af stående pauser.
Du behøver ikke at gå lange ture eller stå op og arbejde i timevis, faktisk ser det ud til, at det har langt større betydning, hvis du rejser dig op mange gange med jævne mellemrum. Et amerikansk forskningsresultat viser fx, at bare to minutters gåtur for hver stillesiddende time sænker din risiko for at dø med 33 pct.
LÆS OGSÅ: 8 spørgsmål om blodpropper
Det er svært at ændre på indgroede vaner, men der er flere tiltag, som du kan ty til for at komme op af kontorstolen. Se bare her:
Forbrænder flere kalorier
Hvis du bliver bedre til at få lettet måsen, kan du se frem til flere andre bonusser end en lavere risiko for alvorlige sygdomme. Jo flere gange, du rejser dig op, jo flere kalorier forbrænder du nemlig, og jo nemmere bliver det dermed for dig at holde vægten.
Færre smerter er en anden mulig bonus. Mange med stillesiddende arbejde rammes nemlig af smerter i skuldre og nakke, men det kan mere aktivitet rette op på. Et dansk forsøg i 2017, hvor en række medarbejdere skulle bruge deres hæve-sænke-borde og holde flere små pauser, førte efter tre måneder til, at 30 pct. oplevede færre nakke- og skuldersmerter.
Med en korrekt kropsholdning undgår du at belaste din nakke, ryg, skuldre, knæ og hofter.