Få en bedre teknik

God teknik gør, at du løber effektivt på ski. Det vil sige, at du bruger mindst mulig energi for at opnå mest mulig fart.

Langrendsteknik kan inddeles i to stilarter: klassisk og skøjtestil (fristil). Inden for hver stilart findes flere teknikker. I klassisk langrend findes bl.a. diagonal, dobbelttag med og uden fraspark og fiskeben.

Den vigtigste teknikfaktor er måske tilpasning. Forstår du at tilpasse dig terrænet, som det kommer, har du en stor fordel.

Hvis du vil forbedre din skiteknik, gælder det om at være bevidst om, hvad du gør. Det gælder alle - fra nybegyndere til topidrætsudøvere.

Diagonalteknik

Diagonalgang er den letteste og måske mest naturlige teknik at begynde med. Den bruges på mindre stigninger og af nybegyndere også på fladt terræn. Den virker som gang/løb på barmark.

Diagonalbevægelsen følger vores gangmønster. I udgangsstillingen er fødderne parallelle. Diagonalbevægelsen begynder og afsluttes i udgangsstillingen. Igennem hele bevægelsen skal det føles, som om du falder fremover. Det vil sige, at vægten ligger på den forreste fod. Hoften skal føles høj.

En høj udgangsstilling giver gode forudsætninger for, at du kan lave store pendulbevægelser. Armene bruges aktivt og svinger diagonalt med benene. De følger sporet parallelt og tæt til kroppen.

Prøv at få hånden så langt frem (ikke højt) som muligt. Staven peger så lidt bagud i øjeblikket, hvor den sættes i sneen. Staven sætter du omtrent parallelt med den forreste fod, sådan at staven virker i bevægelsesretningen, ikke mod.

I frasparket bagtil er benet udstrakt. Kroppens linje er mere eller mindre lige og fremoverlænet - stræk fra hælen op til hovedet. Benet, du sparker fra med, svinger så lige som muligt fremover. Det bærende ben holdes også lige (hoften højt).

Smidigt og utvungent hoftearbejde hjælper diagonalgangen. Kig fremefter i sporet. Hovedets stilling påvirker teknikken negativt, hvis man hænger med hovedet og ser ned.

Dobbelttag

Dobbelttag er vanskeligere for nybegyndere end diagonalteknikken. Det kan skyldes, at det kræver mere styrke og ski-fornemmelse at skifte til denne teknik. Dobbelttag bruges på fladt og svagt nedadskrånende terræn. Der er mere kraft i dobbelttaget med fraspark, som derfor bruges for at bevare farten i et lidt mere krævende terræn.

Udgangsstillingen er høj, med vægten på begge fødder med en følelse af at falde fremover. Prøv at række begge arme langt frem. Stavene sættes i sneen pegende lidt bagud og nær kroppen. Bøj overkroppen aktivt og læg vægt på armene. Armene svinger så bagover. Hænderne passerer i knæhøjde og fuldbyrder bevægelsen med armene bag kroppen. Ret kroppen mellem hvert tag med stavene.

De fleste har behov for at tænke og arbejde bevidst med tyngdeoverføring og fremdrift. Tyngdeoverføring betyder, at hele kropsvægten føres over på det bærende ben, som man så glider med. Det kræver, at du kommer godt fremover, og at hoften strækkes frem og op.

  Mest læste lige nu
  Sex

  Får du nok (god) sex?

  Sundhed

  Er rødvin sundt eller ej?

  Desserter

  Snebolde

  62,8 kcal
  40 minutter
  Stress

  Stressekspertens 10 bedste råd

  Desserter

  Sund julekonfekt fra alle os til alle jer

  Slankekur

  Tab dig med I FORM Kostplan 1600-1700 kcal

  Stress

  10 gode råd til at få ro i hjernen

  Kalorieforbrænding

  BEREGN: Hvor mange kalorier har jeg brug for?

  Søvn

  Øv dig i at falde i søvn på kommando med dette trick

  5 km løbeprogram

  PROGRAM: Kom i gang med at løbe 🎧

  Mere om Langrend
  Langrend

  Derfor giver langrend så god effekt

  Langrend

  Træn hele kroppen med langrend

  Langrend

  Konditionstræning

  Langrend

  Træn dig klar til skiferien

  Newsletter background
  I FORM anbefaler
  Forebyggelse

  Hvorfor klør det i min hovedbund?

  Psykologi

  Test dig selv: Er du optimist eller pessimist?

  Om I FORM

  Let at leve sundt: I FORMs træningsunivers og madplaner hjælper dig

  Sunde opskrifter

  Lav din egen surdej

  598 kcal
  4-6 dage
  Flad mave

  Mavecamp for begyndere: Følg dette effektive program og se resultater

  Psykologi

  Depressions-test: Er du mere end bare trist?

  Styrketræning

  Farvel fedt, hej muskler

  Træningstøj

  5 DETALJER: Tjek dem, før du køber vinter-løbetights

  Sundhed

  Overvejer du at få en lysterapilampe?

  Aftensmad

  Sund pizza – sådan!

  45 minutter