Træt og svag efter træning?

Se svaret fra kosteksperten på iform.dk.

Mangler du motivationen? Få et par tips her, og hop glad i skoene igen.

© Wichmann+bendtsen

Spørgsmål

Hvordan undgår jeg at blive træt og svag efter træningen?

Svar

Hård træning tærer på musklerne, uanset om du dyrker udholdenheds- eller styrketræning. Sørg for at få masser af protein. For at du kan sunde dig oven på udfoldelserne, skal musklerne nemlig have masser af næringsstoffer - og frem for alt protein i form af mælkeprodukter, magert kød og fisk samt fjerkræ uden skind.

Proteinets primære funktion er at genopbygge de ødelagte muskelfibre. Herudover øger det også din koncentrationsevne under den fysiske aktivitet og forhindrer tidlig udmattelse.

Tømte kulhydrater kan ligeledes være skyld i trætheden. Kroppen har kun begrænsede depoter, der tæres på under træning. Efterhånden som depoterne svinder ind, begynder kroppen at klamre sig til de sidste reserver, der bl.a. tjener som brændstof til hjernen.

Et af de tydeligste tegn på, at kroppen synes, at depoterne er lige lovlig tomme, er en begyndende svimmelhed, mathed, koncentrationsbesvær samt andre tegn på, at kroppen skruer ned for blusset. Du modvirker trætheden ved at indtage 50-100 gram kulhydrat umiddelbart efter træning. Herved får kroppen nemlig tilført det nødvendige brændstof, blodsukkeret kommer op på et fornuftigt plan og overskudet vender tilbage.

En hel nats søvn er ingen garanti for, at du får nok dyb søvn. Læs her, hvor meget dyb søvn du skal have, og hvordan du ved, om du får nok.