Derfor skal du altid tage trappen

Det er ikke kun lyden af elevatormusik, du slipper for, når du tager trappen. Du slipper også for en stillesiddende livsstil. Tager du turen op og ned til fods, får du nemlig gratis og uundværlig motion.

Kvinde, der går på trapper.

MOTION - Når du alligevel skal opad, så brug bentøjet til at få dig frem. Du snyder kun dig selv, når du vælger trappen fra.

© iStock

Aarh, lige i dag kan jeg da godt tage elevatoren. Mine ben er lidt ømme, og jeg har en tung taske med – jeg må godt.

Lyder det bekendt? I stedet for at finde på undskyldninger, så gør det til en indiskutabel vane at tage trappen – noget du bare gør. Der er nemlig genial og gratis motion at hente.

5 sunde grunde til at tage trappen

Flere daglige skridt

Det siger sig selv, at du får flere skridt på kontoen, når du vælger trapperne. Og adskillige studier bekræfter, at ekstra daglige skridt giver færre livstruende sygdomme og minimerer risikoen for at dø for tidligt. Et studie fra Harvard viser fx, at personer, der går 8.000 frem for 4.000 skridt om dagen, halverer risikoen for at dø af andet end alderdom.

Du får pulsen op

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at vi får pulsen op minimum 20 min. et par gange om ugen. Og en højere puls får de fleste altså, hvis de går mere end et par etager ad gangen. Musklerne har simpelthen brug for mere ilt for at bestige trin, og så går hjertet i gang med at pumpe blodet hurtigere rundt i kroppen, så pulsen stiger.

Du styrker dine muskler

Får du ikke lavet squats og lunges, så er trappebestigning ekstra godt. Du aktiverer nemlig et væld af muskler i alt lige fra lægge til lår og baller samt din core. Styrketræning er især vigtigt, i takt med at vi bliver ældre, og muskler og knogler bliver svagere.

Du kan teste dit hjerte

Et tur på trapperne giver et hurtigt fingerpeg om, hvor god din kondition er, men den kan også afsløre, hvor godt dit hjerte har det. Ifølge den europæiske hjerteforening (ESC) bør du max. være halvandet minut om at gå fire etager. Tager det længere tid, kan det være tegn på hjerteproblemer, og så bør du måske tage en snak med din læge.

Du hjælper din hofte

At gå på trapper er en effektiv vej til at forebygge hoftegener senere i livet. Når du tager trin opad, aktiverer du nemlig de små stabiliserende muskler i og omkring hoften, som er ekstremt vigtige, for at hoften holdes på plads, så du undgår at slide den forkert.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 17/2022