Træn dit bindevæv og præstér bedre

Et sundt bindevæv er den vigtigste forudsætning for, at din træning har effekt. Det ligger overalt i kroppen som et stort net og binder dig sammen – og sørger du for at træne det, får du mere elastiske bevægelser, som gør dig mindre udsat for skader.

En foam roller hjælper dig af med ømme muskler og stive led

Vidste du, at du er sammensat af én stor elastik indeni? Du tænker muligvis, at dine stive løberben eller kontorskuldre ikke føles specielt elastiske – men det er der råd for.

En foam roller kan hjælpe dig af med stive muskler og ømme led

Kroppens spindelvæv

Elastikken kaldes bindevævet og ligger som ét stort fintmasket og sofistikeret spindelvæv fra top til tå omkring, imellem og vævet ind overalt i din krop.
Et sundt og hydreret bindevæv giver mere elastiske bevægelser og en mere økonomisk måde at bevæge kroppen på. Det forebygger ikke bare skader, det gør dig også bedre til den sport, du dyrker.
Det er bindevævet, der overfører bevægelse og kraft i kroppen – det ophober energi og frigiver det igen. Dets mange sansereceptorer og elasticitet giver et langt bedre udgangspunkt for koordination, timing og præcision. Det gælder også i styrketræningslokalet. Store muskler gør det ikke i sig selv, du har brug for et sundt bindevæv for at få det fulde træningsudbytte.

Tre simple øvelser der tryller smerter og ømhed væk

Stræk, massér og byg op

Det værste, du kan gøre, er IKKE at bevæge dig, for så bliver bindevævet sejt. Heldigvis kan du træne elasticiteten tilbage i kroppen. Selv helt almindelig aktivitet i hverdagen betyder enormt meget for et sundt bindevæv. Men lige så vigtigt er det, at du varierer dine bevægelser, både i hverdagen og ikke mindst i træningen – både i form af skiftende øvelser og i forhold til belastning og tempo.

Så nemt slipper du af med ømme arme

Sådan stimulerer du bindevævet

Du stimulerer bindevævet forskelligt, afhængigt af bevægelse og tempo. Selv din hjerterytme og åndedrætsrytme stimulerer dit bindevæv.
Helt overordnet mener eksperter, at langsomme bevægelser, hvor man fx strækker og masserer, er gode til at smidiggøre og løsne bindevævet, mens hurtigere bevægelser er opbyggende og styrkende for bindevævet. Det er vigtigt, at du først får løsnet op for spændingerne, før du bygger bindevævet op, så det er langsomme bevægelser før hurtige.
Fokuser på kroppens seje og rustne områder – steder, der er for usmidige, stive og udtørrede. Vi har dem alle, og de skaber mange problemer – og meget smerte – i kroppen.