Kom godt i gang efter pausen

Din styrketræning går ikke i glemmebogen, selv om du holder pause. Træningen lagres som nye cellekerner i musklerne, klar til at genopbygge styrken, så snart du hiver fat i de tunge vægte igen. Selv efter mange års træningspause kan du nyde godt af dine musklers hukommelse.

Det er jo dejligt motiverende, at hver en squat, du laver, kommer dig til gode resten af livet. Så har du én gang været i form, er det nemmere at komme det igen, viser forskning. Her får du en række råd til, hvordan du bedst går i krig igen efter en træningspause med vægtene.

Ind i kalenderen. Planlæg, hvornår du skal træne, og skriv det ind i din kalender. Betragt dine træninger som vigtige møder med dig selv.

Start langsomt. Pas endelig på ikke at gå for hurtigt frem, for lige nu kan din krop ikke det samme som tidligere. Du er mindre smidig og skal bruge tid på at opbygge styrke i led, ledbånd, knoglehinder, knogler og sener. Start på et belastningsniveau, hvor det ikke gør ondt og ikke forårsager overbelastning og skader. Arbejd dig gradvist op mod større og større belastninger.

Din krop husker. Stol på den neuromuskulære tilpasning, dvs. at dit nervesystem tidligere indlærte bevægelsesmønstrene under træningen. Ligesom du aldrig glemmer, hvordan man cykler, så husker kroppen, hvordan bevægelserne under fx styrketræning foretages korrekt. Herved undgår du lettere overbelastning og fejlbelastning.

Sæt mål for din træning. Opsæt klare mål for træningen. Uden et bestemt mål kan træningen hurtigt synes ligegyldig.

Vælg de vigtigste øvelser. Er du tidspresset, så skær ned på træningsmængden. Brug tiden på de vigtigste øvelser, men drop alt andet.

Hyr en træner. En personlig træner kan hjælpe med at få motivationen og lysten tilbage og opstille et program, som passer til din form.