Hvorfor er min puls så høj?

Jeg har lige løbet et 5-km-løb med en gennemsnitspuls på 184 slag – svarende til 90 pct. af min maks. (som er 204). Men jeg løb kun hver km på 5,5 minutter. Er der noget galt?

Løber tjekker sin puls

ARBEJDSPULS Arbejdspulsen kan bruges til at sige noget om, hvor intensivt du træner, i forhold til hvad du maksimalt kan præstere.

Der er intet mærkeligt eller foruroligende i, at din puls lå højt, selv om du ikke syntes, at dit løbetempo var imponerende. Der er ikke nogen generel sammenhæng mellem løbetempo og antal pulsslag. En løbers puls afhænger altid af den form, hun eller han er i.

Er formen relativt dårlig, kommer pulsen på overarbejde, selv om det ikke går særlig hurtigt. Men selv når du kommer i bedre form, er der intet underligt i at løbe et 5-km-løb med en puls på 90 pct. Det vil de fleste komme til, hvis de presser sig selv.

Vil du vide mere om din puls? Få svar på (næsten) alle spørgsmål her.

Brug Karvonens formel

Din oplevelse af, at pulsen ret hurtigt stryger op over 80 pct. af maksimalpulsen, kommer heller ikke bag på os. De fleste motionsløbere vil faktisk have svært ved at holde pulsen ret meget lavere uden at blive tvunget til at smålunte. Men tjek også din pulsudregning. Simpel procentregning er mindre velegnet til sportsfolk. Brug i stedet Karvonens formel.

Mål din maks og hvilepuls her.