Fitnessplan - sund - program 1

Her får du det første program i fitnessplanen til dig, der gerne vil have en sund krop og mere energi. Programmet består af simple øvelser, der giver høj puls og styrke til hele kroppen. Træn med uanset dit niveau – vi guider dig til succes i centeret.

Kvinde træner i fitnesscenter

FITNESS I LOMMEN. Dette program er lige til at printe ud og tage med i fitness. Du kan også gemme programmet og åbne det på din telefon,
hvis du har den med dig i centeret. Glæd dig til at se gode resultater.

© Jakob Helbig

Den sunde fitnessplan er perfekt til dig, der træner mest for helbredets skyld og gerne vil arbejde kort og effektivt i fitnesscenteret. Hvert program tager ca. 35 minutter og består af simple øvelser, som alle kan gå i krig med – også nybegynderen. Undervejs får du pulsen op og udfordrer musklerne fra top til tå. Træner du regelmæssigt, vil du mærke resultaterne i hverdagen i form af bl.a. mere energi og velvære samt en mere udholdende krop.

Sådan skal du træne

Kilo: Træn med en vægt, hvor du er næsten udmattet efter 10-12 gentagelser. Dvs. du skal kun lige knap kunne tage 1-2 gentagelser mere, når du er færdig. Put 1-2 ekstra kilo på hver uge.

Fremgangsmåde: I hvert sæt laver du 2 øvelser i træk uden pause imellem. Dernæst holder du en kort pause og starter forfra. Gentag sættet 3 gange i alt, før du går videre til næste sæt.

Opvarmning: 10 min. på en valgfri cardiomaskine. Arbejd med stigende intensitet fra let til moderat. Giv fuld gas det sidste minut.

Programmet

1. sæt

Tag en måtte med hen til maskinen. Gentag sættet 3 gange. Pause i 30 sek.

Tegning af kvinde, der laver brystpres

10-12 x brystpres

Sid i maskinen med fat om begge håndtag, som skal være ud for dine armhuler. Pres håndtagene lige frem, og før dem kontrolleret tilbage igen. Sørg for at have strakte håndled, ryggen mod ryglænet og fødderne i gulvet under hele øvelsen.

Tegning af kvinde, der laver superman.

10-12 x superman

Lig på maven med strakte ben og arme. Løft så overkroppen og benene så højt op fra gulvet som muligt, og sænk kontrolleret igen.

2. sæt

Find den rigtige maskine. Gentag sættet 3 gange. Pause i 30 sek.

Tegning af kvinde, der laver træk til bryst.

10-12 x træk til bryst

Sid ret op i maskinen, hold fat i begge håndtag, og træk dem så op mod brystet. Saml skulderbladene, alt hvad du kan, og før kontrolleret håndtagene tilbage til start. Hold skuldrene nede under hele øvelsen.

Tegning af kvinde, der laver lunges.

10-12 x lunges på hvert ben

Stå oprejst, og tag et stort skridt fremad med det ene ben. Sænk samtidig bagerste knæ tæt ned mod jorden. Sæt så kraftfuldt af med forreste ben, og vend tilbage til startpositionen. Gentag med modsatte ben forrest. Knæ og tæer skal altid skal pege i samme retning.

3. sæt

Tag en måtte med hen til maskinen. Gentag sættet 3 gange. Pause i 30 sek.

Tegning af kvinde i romaskine.

250 meter i romaskine

Sid i maskinen med bøjede ben, og hold om håndtaget med strakte arme. Skub kraftfuldt fra med benene, og læn dig en anelse bagud. Afslut rotaget ved at trække håndtaget det sidste stykke ind til brystet. Kør frem igen ved at gøre det hele i omvendt rækkefølge og i et lavere tempo.

Tegning af kvinde, der laver sit-ups.

15-20 x sit-ups

Lig på ryggen med bøjede ben og hænderne bag ørerne. Spænd i maven, og rul op, så overkroppen kommer fri af gulvet. Fortsæt, indtil du næsten sidder helt op. Sænk kontrolleret igen.

Næste skridt

Når du har fulgt programmet 2-3 gange om ugen i 4-6 uger, kan du rykke videre til program 2 i den sunde fitnessplan.

Løs kriserne

Programmerne begynder at blive for lette

Programmerne begynder at blive for lette

En af fordelene ved de sunde programmer i fitnessplanen er, at de er enormt gode til dig, der er ny i centeret – eller blot ny i forhold til styrketræning. I programmerne bliver der primært brugt styrkemaskiner, som er dejligt sikre, fordi du er fastlåst i dine bevægelser. Du kan altså sjældent gøre noget galt og skal heller ikke tænke så meget undervejs.

Desværre betyder det også, at du hurtigere kan komme til at kede dig. Er det tilfældet, vil det være en god idé at udskifte maskinerne med flere frivægte. Det gør træningen sjovere og mere varieret, og du aktiverer også flere af de små stabiliserende muskler.

Føler du dig usikker på de frie vægte, kan du tage et par holdtimer, hvor der bliver brugt håndvægte og vægtstænger. Her bliver du guidet til at lave øvelserne korrekt og får bedre føling med det tunge udstyr.

Prøv fx disse holdtimer:

  • Puls/Styrke
  • Bodypump
  • Stram Op
  • Grit Strength

De har ikke træk til bryst-maskinen i mit center

De har ikke træk til bryst-maskinen i mit center

Du kan komme ud for, at dit lokale center ikke har træk til bryst-maskinen, som skal bruges i det første program. I stedet kan du erstatte med seated row-maskinen, som findes i stort set alle fitnesscentre.

Sådan gør du:

  • Sæt dig på bænken med ret ryg, og fat om begge håndtag med strakte arme.
  • Træk håndtagene helt ind mod brystet, og før dem tilbage i et kontrolleret tempo.
  • Sørg for at holde skuldrene nede undervejs.

Jeg har svært ved at tage mig sammen til at komme i centeret

Jeg har svært ved at tage mig sammen til at komme i centeret

Det er ikke altid let at komme i gang med en ny træningsrutine. Men jo mere du holder fast og kommer i fitnesscenteret jævnligt, jo hurtigere bliver det en vane. Så hæng i, især i starten, og snart vil det føles en del nemmere at komme afsted.

Heldigvis er den sunde plan ret motiverende i sig selv, da programmerne blot tager en halv times tid. Så mind dig selv om, hvor lidt tid du faktisk skal hive ud af din samlede uge for at få trænet – og hvor stort udbyttet er! Der går ikke længe, før du mærker, at du kommer i bedre form og får mere energi og overskud i hverdagen. Det i sig selv vil give dig lyst til mere træning.

TIP
Spørg en veninde, om hun har lyst til at følge den sunde plan med dig, så I kan motivere ­hinanden undervejs. Nogle gange kan I træne sammen, og andre gange kan I sende selfies til hinanden, når I står svedige i centeret.

Jeg vil gerne supplere med anden træning

Jeg vil gerne supplere med anden træning

Hvis du har mod på mere træning ud over programmerne, kan du med fordel prøve forskellige holdtimer, hvor du bliver guidet og inspireret til nye øvelser og nye måder at træne på.

En anden mulighed er nogle raske gåture i den friske luft, fx til eller fra arbejde. Det er en overskuelig måde at få motion på og kan sætte skub i både forbrændingen og det gode humør.