Derfor er du mest øm på dag 2

Ved du, hvorfor du har mest ondt i kroppen to dage efter en hård træning?

Kvinde trykker på sine sine ømme muskler efter endt træning.

"DELAYED ONSET MUSCLE SORENESS" (DOMS) - Er en hel normal tilstand dagene efter et godt træningssæt

© Getty Images

Efter at have slæbt sig selv gennem en hård træning kan man vågne op dagen efter og tænke, at man nok er sluppet for den værste ømhed. Men men men - når man rammer dag 2 efter sin træning, så kan man hverken gå eller bevæge sig, som man plejer.

Vi har undersøgt, hvordan det kan være, at ømheden først rammer rigtigt på dag 2.

Forsinket ømhed

Der er mange teorier omkring, hvorfor ømheden nogle gange først rammer flere dage efter selve træningen. Fænomenet kaldes "Delayed Onset Muscle Soreness" (DOMS), der henviser til, at muskelømheden rammer forsinket.

DOMS rammer sædvanligvis 1-3 dage efter træningen, men kan til tider mærkes helt op til 10 dage efter. Teorierne omkring den muskulære ømhed er mange, og tæller blandt andet hypoteser omkring ophobning af mælkesyre, inflammation og decideret skade på muskelfibre.

I virkeligheden skal forklaringen findes i en kombination af flere af de eksisterende teorier.

Dette giver forsinket ømhed

En ting er sikkert, det er i særdeleshed en specifik form for muskelbevægelse, der giver DOMS. Det er den såkaldte excentriske muskelsammentrækning, hvor musklen trækker sig sammen samtidig med, at den forlænger sig. Dette ses fx i lægmusklerne, når man løber ned af bakke.

Det er oftest de utrænede muskler, der lider af DOMS, og det er derfor, at du oftest vil have ondt flere dage efter en helt ny træningsform. Det er også det samme, der gør, at atleter ofte lider af ømhed i begyndelsen af en sæson. Hvis du vil undgå genen, skal du derfor sørge for at træne musklerne med jævne mellemrum.