Selv i flade Danmark kan en 80-90-kilometers træningstur byde på næsten lige så mange højdemeter som Tour de France-bjerget Alpe d’Huez. Læs her, hvor de gode bakker ligger og hvad du skal gøre for at blive en benhård bakkespecialist.
Selv om Danmark er et fladt land, kan det godt lade sig gøre at cykle ruter, som indeholder en pæn portion højdemeter. Særlig i Østjylland finder du mange kuperede områder, men de fleste andre landsdele rummer såmænd også fine bakker.
DJURSLAND
Tag et smut ud på Danmarks næse, og du vil finde bakker nok til at redde din træningstur. I området findes der over 40 bakker, der er mere end 500 meter lange, og som har en stigningsprocent på minimum 2,1.
Highlight: Agri-bakken på Dyrhøjvej.
Stejleste: Krakærvej-bakken nordvest for Ebeltoft, som stiger 7,6 procent over 500 meter.
Længste: Dyrhøjvej mellem Tøstrup og Agri er 3.300 meter lang med en gennemsnitlig stigningsprocent på 3,3.
SILKEBORG-SKANDERBORG
I det smukke område omkring Silkeborg og Skanderborg finder du mellem idylliske søer en masse gode bakker, der har givet egnen ry for at være et af Danmarks bedste områder at cykeltræne i.
Highlight: Yding Skovhøj er en klassiker i dansk cykling. Bakken stiger 6,2 procent over 1.300 meter.
Stejleste: Lergravsvej i Skanderborg stiger 12 procent over blot 125 meter.
Længste: Løndalvej ved Bryrup er 4.000 meter lang med en gennemsnitlig stigning på 3,1 procent.
VEJLE
De mange bakker i og omkring Vejle har gjort byen kendt som en af Danmarks cykelmetropoler, hvor blandt andet det store motionsløb Grejsdalsløbet finder sted. Profferne i Post Danmark Rundt lægger som regel også vejen forbi, da byens stejle bakker er som skabt til spektakulært cykelløb.
Highlight: Kiddesvej i Vejle by, kendt fra Post Danmark Rundt, stiger gennemsnitligt 12,3 procent over 365 meters drabelig opkørsel og har en maksimal stigningsprocent på 19. Munkebjergvej er med sine 85 højdemeter fordelt på 1.200 meters opkørsel en sej bakke. Især når man tager med, at den sine steder stiger med op til 15 procent.
Stejleste: Chr. Winthersvej i Vejle har over 400 meter en gennemsnitlig stigningsprocent på 15. På det stejleste sted er den intet mindre end 25 procent.
Længste: Klejsbakken på Holstdalsvej og Bjerrevej nær Juelsminde er 3.750 meter lang og stiger i gennemsnit med 2,7 procent.
DE FYNSKE ALPER
Området bag ved Helgenæsbugten er også kendt som De Fynske Alper. I det kuperede landskab finder du masser af gode bakker til at krydre træningen med.
Highlight: I hjertet af Svanninge Bakker ligger Golfbakken, der via Bjergevej går op til Faaborg Golfklub. Bakken er 1.300 meter lang med en gennemsnitlig stigning på 4,6 procent. Det er især de skiftende stigninger, der er bakkens alvorlige udfordring.
Stejleste: Dorthealundsvej syd for Allerup stiger med 7,5 procent over 160 meter.
Længste: Håstrupbakken nord for Præstevæmget via Bygaden til Stenlund er områdets længste med sine 3.500 meter og en gennemsnitlig stigning på 2,7 procent.
ODSHERRED
Det danske UCI-løb GP Copenhagen er - navnet til trods - henlagt til Odsherred. Det kan man godt forstå, for her finder man bakker nok til at gøre cykelløbet rigtig hårdt.
Highlight: Høve Stræde har en spektakulær udsigt, hvis man har overskud til at kigge sig over skulderen, mens man forcerer de 750 meter med en stigningsprocent på 6,7.
Stejleste: Ørnæsvej ved Nykøbing Sjælland har en stigningsprocent på 10,7.
Længste: Sandskredsvej op mod Egebjerg er hele 4.700 meter lang med en gennemsnitlig stigningsprocent på 1,3.
NORDSJÆLLAND
Nordsjælland byder på en del bakker, og særlig området omkring Farum og Ganløse giver mulighed for at lægge nogle gode ruter.
Highlight: Tyren og Tyrens Nakke på Lyngevej ved Ganløse er klassikere for cykelryttere i København og Nordsjælland. Tyren er 400 meter lang og stiger med 6,3 procent, og Tyrens Nakke er 500 meter og stiger med 4 procent. Bakkerne ligger provokerende tæt på hinanden og lokker.
Stejleste: Bakken på Kastanieallé i Frederiksværk er 300 meter lang og stiger i snit 13,3 procent.
Længste: Frederiksværkvej ved Esrum stiger mod vest med 2,5 procent over 1.750 meter.
BORNHOLM
Selv om man kan nå klippeøen rundt i løbet af en enkelt rask træningstur, kan bakkerne på især det nordlige Bornholm godt give selv hærdede cykelryttere sved på panden.
Highlight: Vang-bakken starter ved vandet i Vang og går op till Borrelyngvej. Den er 1.250 meter lang og har en gennemsnitlig stigningsprocent på 6,8.
Stejleste: Bakken på Teglkåsvej er 350 meter lang og stiger i snit med 11,1 procent.
Længste: Døndalen ved Sdr. Strandvej og Klemenskervej er 3.200 meter lang og har en gennemsnitlig stigningsprocent på 3,3.
HALLANDSÅSEN, SVERIGE
Har du mod på en dagstur, frister Sverige med betragtelig længere og stejlere bakker, end vi er vant til. Inden for kørselsafstand af København møder du mindst 20 gode stigninger, der er over 1.000 meter lange.
Highlight: Kullaborg med start på Lugnarovägen nær Hasslöv er en hidsig stigning, som er 1.450 meter lang.
Stejleste: Kullaborg er med sine 10 procent også områdets stejleste bakke.
Længste: Hvis du kører via Förslövsvägen i Öster Karup op ad Dillingsvägen, møder du områdets længste bakke på 4.200 meter.