Hvor højt skal jeg svinge en kettlebell?

Jeg ser nogle, der hæver armene helt op over hovedet, og andre, der stopper ved øjenhøjde. Hvad er rigtigt?

De er egentlig begge to rigtige. Det er to forskellige måder at udføre swings på.

Den ene form for swing, hvor du stopper ud for øjenhøjde, hedder Russian swing, og den anden, hvor du kører kettlebellen over hovedet og op i strakte arme, hedder American swing.

Er du ny med kettlebellen, er det bedst at vælge Russian swing, dvs. kettlebell til øjenhøjde, da den anden variation kan sætte et stort pres på dit skulderled.

Mange af os er ikke særligt smidige i skulderleddet, fordi vi sidder meget ned og er såkaldt indadroterede i vores hverdagsbevægelser – fx når vi sidder foroverbøjet med hovedet ind i computeren. Det begrænser smidigheden i skulderleddet.

Du kan faktisk teste, hvor god en skulderfleksibilitet du har, og dermed hvilken type kettlebell-swing der er mest hensigtsmæssig for dig at udføre. Læs hvordan herunder.

Hvilket swing passer til dig

  • Læg dig ned på jorden med armene strakte og samlede over hovedet.
  • Mærk så efter, hvordan din lændekontakt er med gulvet: Kan du ligge helt normalt med lændekontakt, eller svajer du i lænden?
  • Hvis du svajer i lænden, er det et tegn på, at du ikke er smidig nok i skuldrene til American swing, hvor kettlebellen svinges op over hovedet. Begiver du dig ud i den, vil du højst sandsynligt sætte et større pres på skulderleddet, end det kan holde til. Så go russian og stop dit sving i øjenhøjde.

LÆS OGSÅ: Kettelbell – sådan træner du effektivt hele kroppen