5 tips til at lykkes med din bootcamp

Bootcamps er populære og effektive – men tit er de også dyre. Heldigvis kan du lave din egen! Det kræver bare en plan, og netop dén hjælper vi dig med at lægge her.

Kvinde træner med elastik

BOOTCAMP Når nu du gør en indsats, skal du ikke snydes for resultaterne. Få de bedste råd til at nå målet med din bootcamp.

© Thomas Tolstrup

Bootcamp. Smag lige på ordet. Hvis du får billeder på nethinden af rekrutter, der kæmper sig gennem en træningsbane, til de får blodsmag i munden, skal det måske revideres en smule.

Det er sandt, at fænomenet stammer fra militæret, men i dag findes der stort set bootcamps for alt. Essensen af en bootcamp kan koges ned til to principper: 1. Indsatsen skal være helhjertet og 2. Den står på i en begrænset periode.

Der findes masser af forskellige tilbud derude med både fysiske og digitale bootcamps med alle mulige formål. Men hvis du af en eller anden grund ikke har tid, råd eller lyst til at deltage i én af dem og stadig drømmer om en forandring, så har vi gode nyheder til dig: Du kan sagtens lave din egen bootcamp!

Hvad er dit mål? At blive 5 kg lettere? At kunne gennemføre 10 km løb? Eller skære kødet væk fra din kost? Uanset hvad du har sat dig for, så giver vi dig her de mest grundlæggende råd til, hvordan du skruer din bootcamp sammen, så du når over målstregen. Så smøg ærmerne op, for nu går vi gang!

1. Hav en start- og en slutdato

At gå i gang med en bootcamp kan føles som at trække i en superheltedragt. Du har besluttet med dig selv, at du vil gøre alt, hvad der står i din magt for, at din drøm skal gå i opfyldelse. Derfor siger det også sig selv, at en bootcamp ikke kan fortsætte i det uendelige. Det gælder om at sætte en klar dato for, hvornår du sætter din indsats i gang – og ikke mindst afslutter den.

Nu hvor du skal til at give alt, hvad du har i dig, så fokusér på, at det kun er for en begrænset periode. Det vil med garanti virke motiverende for, at du holder dampen oppe. Sejrsrusen venter om x antal uger.

Er din bootcamp for kort, risikerer du at misse dit slutresultat. Er den for lang, kan det være, at du ikke kommer igennem, før kræfterne slipper op. Så vælg et tidsinterval, som du tror på – altså både tror på, at du kan gennemføre, og som du tror på vil give resultater.

2. Sæt klare regler op

Giv dig selv en reel chance for at opnå dit resultat. Nøglen til det er at være så konkret som muligt med, hvad du vil gøre.

Det er himmel til forskel på at proklamere, at du vil “gøre noget for at få rørt dig” til at “løbe 3 km tre gange om ugen”. Det første vil konstant være til forhandling i baghovedet. I det andet tilfælde kan du sætte flueben ud for og holde fri med god samvittighed, når arbejdet er gjort.

En konkret plan er altså guld værd – ja, nærmest uundværlig.

3. Vær ambitiøs

... men ikke urealistisk. Bootcamps er kendte for at være effektive. Men resultaterne kommer selvfølgelig især, hvis du sætter barren højt for din egen indsats.

Når du følger dit program, skal du tænke: ‘Det er ikke sikkert, jeg kan gøre det her for altid, men jeg kan godt klare det i en periode’. Det er netop ideen: At du giver alt, hvad du har i dig, mens bootcampen står på.

Hvis du efter en uge kan mærke, at programmet er for hårdt, så kan du overveje at regulere det ned til et realistisk niveau. Det er selvfølgelig vigtigere at fortsætte – med lidt lavere styrke – end at risikere at springe fra før målstregen.

4. Kombinér kost og træning

Hvis det er en sundheds-bootcamp, du kaster dig ud i, så giver det tit mening at kigge på både kost og træning. Måske er det især den ene del, du vil fokusere på – fx kan din bootcamp handle specifikt om at skrue op for grøntsagerne og ned for sukkeret, eller den kan handle om at få trænet et bestemt antal gange om ugen.

Men hvis du samtidig gør en indsats på den anden del, vil du opleve, at resultaterne kommer hurtigere. Fx kan alle de skønne kræfter, du har lagt i fitnesscenteret, godt føles lidt spildte, hvis du restituerer med burgere og isvafler. Du har tværtimod brug for god og nærende kost for at have energi til at træne effektivt. Så slå to fluer med et smæk, og mærk forskellen – og resultaterne.

Den gode nyhed er, at der tit opstår en afledt effekt, hvor du automatisk får lyst til at spise sundt, når du er fysisk aktiv – og til at være fysisk aktiv, når du spiser sundt.

5. Søg opbakning

Nogle tager en bootcamp alene. Andre er en del af et hold. Uanset formen så har de fleste af os én ting til fælles: Vi når længst, når der er nogle, der hepper på os.

Kampgejst er en foranderlig størrelse, så selvom din dedikation er hård som granit til at begynde med, så vil du uundgåeligt få testet din viljestyrke undervejs. Når du rammer muren, kan det gøre hele forskellen, at der er nogle, der støtter dig og minder dig om, hvorfor projektet er vigtigt for dig.

Det kan være en makker, som er på samme bootcamp som dig. Men det kan også være en partner, som er med på at spise ekstra sundt til aftensmaden derhjemme, mens bootcampen står på, eller en Facebookgruppe, der kan lægge ører til dine tanker.

Med andre ord: Hold dig ikke tilbage med at involvere andre i din mission, for det kan give lige det skulderklap, du har brug for undervejs.