10 slags massage - hvad gør de?

Trænger du til forkælelse? Eller til noget, der gør ondt og godt? Måske finder du lige, hvad du har brug for, blandt de former for massage, IFORM har testet.

Massagens helbredende kraft

Musklerne:

Musklerne udgør ca. 40 pct. af kroppens vægt. Når musklerne arbejder, afgiver de affaldsstoffer i form af mælkesyre, kultveilte og urinstof. Disse affaldsstoffer ledes naturligt bort fra musklerne af blodkredsløbet og lymfesystemet. Men hvis der ophobes for mange affaldsstoffer, som der fx gør, hvis vi sidder time efter time og spænder foran computeren eller træner lidt for hårdt, så bliver musklen træt, stiv og øm. Massage løsner og blødgør musklen og hjælper de ophobede affaldsstoffer væk.

Affaldsstofferne:

En anerkendt, engelsk læge sammenlignede for over 100 år siden massage med et kloaksystem: Et godt kloaksystem holder dit hus rent og hygiejnisk og leder affaldet ud. En god massage gør det samme ved din krop. Holder den sund og ren og leder affaldet ud. Massage forbedrer blodcirkulationen, som transporterer næringsstoffer og ilt ud til kroppens celler. Samtidig føres affaldsstoffer med blodet væk fra cellerne. Massage sætter også skub i lymfesystemet, der spiller en afgørende rolle i kroppens udrensning af affaldsstoffer.

Huden:

Massage forbedrer blodcirkulationen og dermed også blodforsyningen til hudens celler. Det betyder bl.a., at næringen til hudcellerne forbedres. Og derfor har massage også en god effekt på huden - det får huden til at se sundere og friskere ud, huden får mere farve og glød, og så bliver den faktisk også glattere på lang sigt.

Nervesystemet:

Massage har også en positiv virkning på kroppens nervesystem. Det er derfor, at massage virker beroligende, afstressende og stimulerende.

Massage frarådes

  • Hvis du har høj feber
  • Direkte på udslæt, akne eller betændte hævelser
  • På nyt arvæv, friske sår, åreknuder
  • Hvis du er i psykiatrisk behandling

Husk at drikke et glas vand før og efter behandlingen. Vær opmærksom på din vejrtrækning, mens du masseres, så du trækker vejret langsomt og dybt.

Find en god massør

Udbuddet af behandlere er enormt, og hvis du ikke kender nogen, kan det være totalt uoverskueligt at vælge.

Her er et par gode råd:

  • Spørg venner, bekendte, kollegaer. Eller spørg din læge, din fysioterapeut eller din træner, om de kan anbefale dig en god massør.
  • Du kan også søge på nettet, men så husk, at du skal søge specifikt på den massageform, du kunne tænke dig ikke bare på massage: Det er for bredt, og der er seksuelle tilbud imellem. Søg på en af de massageformer, du har læst om her. Eller fx på nordlys-massage, bindevævs-massage, aromaterapi-massage, rolfing, rosenmetoden, fysiurgisk massage, akupressur, undervandsmassage eller bare muskelmassage.
  • Når du har fundet en behandler, er det en god idé at ringe til vedkommende (du skal jo også have bestilt tid). Massage er en intim sag, og det kan også blive lidt personligt. Derfor kan det være rart at høre vedkommendes stemme og få en idé om, hvorvidt jeres kemi passer sammen.