Stress giver depression

Har du nogen sinde følt, at alt var håbløst og så sort ud? Formentlig. Men for flere og flere bider følelsen sig fast. Stress og for lidt motion kan være med til at udløse depression.

Heldigvis kan små ændringer i vores hverdag være med til at forebygge den. Her får du eksperternes bedste råd til at undgå, at dit liv går i sort.
Verdens Sundheds Organisation WHO skønner, at depression er den fjerdestørste byrde for verdenssamfundet. WHO vurderer også, at depression vil blive et stadig større problem.

Vores moderne livsstil med høje ambitioner, stress, fastfood, skilsmisser, ensomhed og for lidt motion kan nemlig være med til at udløse sygdommen. Men det betyder også, at vi selv kan gøre flere ting for at styre uden om depression.

Tag vores stress-test og tjek dit stressniveau

Hver femte dansker vil på et tidspunkt i sit liv blive ramt af en depression. Men for kvinder er risikoen tre gange større end for mænd. Alligevel er det stadig tabu at have depression.

Og det gør ikke alene livet sværere for dem, der er ramt af sygdommen. Det kan også betyde, at mange vælger at ignorere symptomer, fordi de jo ikke er sindssyge. Men det er vigtigt at tage de første tegn alvorligt. For jo hurtigere en depression bliver opdaget og behandlet, jo nemmere er den at slippe af med.

Derfor skal du ikke alene være opmærksom på, om du har symptomer på depression. Hvis du er særligt udsat for at få depression, kan du allerede nu overveje, om du skal lægge dit liv lidt om i en mere humørvenlig retning.

Det er ikke kun dit køn, der afgør, om du er i risikozonen. Sygdommen er i nogen grad arvelig. Så er der depression i familien, er det værd at være ekstra opmærksom på faresignalerne. Det samme gælder, hvis du bliver udsat for en af de mange begivenheder, der kan være med til at udløse en latent depression fx sorg, langvarig stress, alvorlig sygdom, ensomhed, krise i parforholdet, skilsmisse, vinter (pga. mangel på dagslys), forår (det tidlige morgenlys kan forstyrre din døgnrytme), arbejdsløshed eller mangel på motion.

LÆS OGSÅ: DEPRESSIONS-TEST: Har du symptomer på depression?

Piller eller psykolog?

Hvis du mærker tegn på depression, skal du altså ikke tøve med at søge professionel hjælp. Og den kan du finde fra to kanter. Der findes nemlig to teorier om, hvorfor vi får depression.

Nogle mener, at en depression udløses af en kemisk ubalance i hjernen, hvor der først og fremmest opstår et underskud af signalstoffet serotonin, som er tæt forbundet med vores følelser. Andre, at det er psykiske og sociale faktorer der udløser en depression. Ifølge den første teori er årsagen altså en kemisk ubalance, som viser sig som en psykisk lidelse og ifølge den anden er årsagen psykisk.

Men at der er to teorier, betyder dog ikke, at du selv skal beslutte, om du vil gå til læge eller psykolog. Hvis du finder ud af, at du har depression, vil din læge ofte tilbyde dig en kombination af både medicinsk og psykologisk behandling. Og hvis han kun tilbyder piller, er det en god idé at bede om at få dem suppleret med samtale-terapi.

Undersøgelser viser godt nok, at de to metoder hver for sig er lige effektive og varer lige længe ca. et halvt år. Men der er færre tilbagefald og bivirkninger ved psykologisk behandling.

En gladere livsstil

Det bedste er dog, hvis du helt kan undgå at ryge ud i depression. Og der er faktisk meget, du kan gøre.

Vores travle, vestlige livsstil kan som sagt være med til at udløse depression. Og piller du ved den, er du kommet langt. Det betyder ikke, at du skal flytte på landet og karte din uld selv for at styre uden om depression. Men med små ændringer som mere motion og mindre stress har du gjort meget for at forhindre, at dit liv går i sort.