Derfor sover du ekstra godt midt på dagen

Får du også lyst til en lur midt på dagen? Læs her, hvorfor og hvor længe, det er bedst at sove.

Dame, der sover på printer

Det er helt naturligt at føle trang til en morfar efter frokostpausen

© iStock

Gaaab… Trænger du også gevaldigt til en kop kaffe efter frokostpausen? Du er ikke alene. Trangen til en morfar midt på dagen er ifølge søvnforskere et indbygget biologisk behov hos rigtigt mange af os – og et led i den normale døgnrytme. De fleste af os ville faktisk nuppe en eftermiddagslur, hvis vi fik muligheden for det.

Lige fra vi står op om morgenen begynder vi faktisk at producere stoffer, der gør os døsige. Først på dagen modvirkes disse stoffer dog af vores naturlige døgnrytme, der fortæller os, at det er tid til at være aktive.

Lige over middag begynder døgnrytmen dog at slække på sin aktivitet, så mængden af det søvndyssende hormon melatonin også stiger, og det er altså derfor, vi får gevaldigt tunge øjenlåg og har meget let ved at falde i søvn på lige det tidspunkt.

Den perfekte siesta

En eftermiddagslur er gunstigt for både humøret, stressniveauet og din præstationsevne. Men kun hvis du holder den kort. Tyve minutter vil være passende for de fleste. Det vil nemlig få mængden af søvnhormon til at falde, så du igen er klar på dagens opgaver.

Sover du mere end en halv time, risikerer du at blive fanget i søvnens garn og føle dig mere groggy end frisk, når du vågner. Desuden kan en lang lur i dagtimerne gå ud over din nattesøvn. Særligt, hvis den ligger sidst på eftermiddagen.

En hel nats søvn er ingen garanti for, at du får nok dyb søvn. Læs her, hvor meget dyb søvn du skal have, og hvordan du ved, om du får nok.