Sexologen: seksualitet er andet end samleje

Engang mente lægerne, at mænd især blev impotente af psykiske grunde som for eksempel angst for ikke at slå til eller andre hæmninger, der skulle løses gennem langvarig terapi.

Et par kysser

I dag ved man, at problemet i langt de fleste tilfælde skyldes en blanding af fysiske og psykiske årsager, fortæller Hanne Risør. Hun er læge, sexolog på Herlev Sygehus og formand for Foreningen Sex og Samfund.

Hanne Risør rådgiver mænd og par i alle aldre, hvor han har problemer med potensen, og for langt de fleste er der hjælp at hente. Har impotensen fysiske årsager, kan det for eksempel være nervelidelser eller forkalkninger i karrene i penis.

Også lidelser, som for eksempel sukkersyge siden barneårene, sklerose, diskusprolaps eller forskellige handicap, hvor manden har læderet ryggen, kan medføre rejsningsproblemer.

En del af disse mænd kan hjælpes med medicin, blandt andet med injektionsbehandling, hvor han selv sprøjter virksomme stoffer direkte i penis.

Hos yngre mænd skyldes impotens ofte nervøsitet

Jo ældre man bliver, jo hyppigere er forekomsten af fysiske årsager til impotens. Også helt unge mænd kan have rejsningsproblemer, men for de allerfleste unge og yngre mænd har potensproblemer rod i nervøsitet og manglende seksuel erfaring.

Han bliver måske let overvældet og bange for ikke at leve op til partnerens forventninger - ikke mindst, hvis hun er mere erfaren end ham. Eller hvis han mangler selvværd. Måske har han også dårlige oplevelser med i bagagen.

  • På en måde har mænd det sværere end kvinder. Vi skal ikke have noget op at stå, siger Hanne Risør. Hun understreger, at kvindens rolle og hendes forståelse eller mangel på samme spiller en væsentlig rolle for mandens rejsning.

Magtkampe kan give problemer med rejsning

Mænd mellem 25 og 40 år har sjældent rejsningsproblemer på grund af nervøsitet eller angst for ikke at slå til. Ofte er livet i de år i faste rammer med en fast partner.

Mænd midt i livet får ofte vanskeligheder med rejsningen, hvis der er brydninger i magtbalancen i forholdet. Eller hvis kvinden synes, han ikke tilfredsstiller hende ordentligt. Eller hvis partneren er løs på tråden, fortæller Hanne Risør.

En del mænd får for eksempel potensproblemer, fordi de har oplevet en skilsmisse på grund af partnerens utroskab. Nu er de på vej ind i et nyt forhold, men potensproblemerne følger ofte med.

Når mænd når 40-50-års alderen, sker der små forkalkninger i blodkarrene i penis. Forkalkningerne påvirker blodtilførslen og dermed erektionen. Penis bliver ikke så let stiv, som den gjorde tidligere. Den skal ofte stimuleres fysisk for at blive stiv, og der kan komme problemer med at holde rejsningen hele samlejet igennem.

  • Det er ikke alle kvinder, der er indstillet på, at de nu skal kæle for hans penis. Og kvinderne kan få problemer, fordi de er bange for, at hans manglende erektion betyder, at han ikke længere "tænder" på dem, siger Hanne Risør.

Kæleøvelser kan bryde den onde cirkel

Manden oplever sin manglende rejsning som et nederlag og bliver bange for, at det skal gentage sig. Det kan udvikle sig til en ond cirkel, der bedst brydes, ved at parret snakker om problemerne.

Hanne Risør anbefaler også, at parret dropper samleje i en periode og i stedet laver kæle- og sanseøvelser, hvor formålet kun er at nyde nuet og hinanden.

Parret bliver bedt om at udføre øvelser, der har helt faste regler, i fred og ro derhjemme, et sted, hvor parret kan koncentrere sit helt om hinanden og slappe af.

Formålet med øvelserne er ikke at hidse hinanden op eller give hinanden orgasme. I stedet handler det om at føle, give og modtage, at nyde sammen. At finde ud af, hvor ens egne og partnerens grænser går, og hvor lysterne er. At øve sig i at kommunikere uden ord. Og der er ingen facitliste, understreger Hanne Risør.

Hvis han får rejsning, er det godt - hvis han ikke får rejsning, er det også godt.

  • Mange mennesker er så fokuserede på orgasme. Men de bliver ofte overraskede over, at sensualitetstræning kan være så lækkert, er Hanne Risørs erfaring. Nogle par skal lave øvelserne to-tre gange, før rejsningsproblemerne forsvinder, eller de har fundet ud af tingene sammen. Andre bliver ved i måneder, før der sker en forbedring.

  • Varer det meget længe, må problemerne skyldes andet i dagligdagen, som vi så må tage op, siger Hanne Risør.

Har manden ingen mulighed for at få rejsning på den eller andre måder, rådgiver Hanne Risør om, hvordan han og hans partner fortsat kan have et sexliv sammen og for eksempel bruge forskellige hjælpemidler. Mænd kan nemlig godt få udløsning, selv om penis ikke er stiv.

  • Man kan bruge fingrene eller andre dele af kroppen. Man kan slikke på hinanden. Samleje er ikke den eneste måde at nyde seksualitet på, siger Hanne Risør.

Professionel hjælp kan hjælpe

Hun anbefaler altid par, hvor han har potensproblemer, at søge professionel sexologisk hjælp. Går man fejl af hinanden, kan man ende i en låst situation, og det kan være svært at finde ud af, hvordan man kommer videre, hvis ikke man har en neutral person til hjælp, mener Hanne Risør.

Hun peger på, at impotens også handler om, hvilket liv man lever sammen som partnere. Om man husker at give hinanden knus og har tæt kontakt. Om man fx lægger vægt på at spise morgenmad sammen. Det handler om livskvalitet.

  • Hvis man sjusker med rammerne og forventer, at det hele nok skal komme af sig selv, så snyder man både sig selv og sin partner, siger Hanne Risør.