Du skal lige tjekke vejret. Frem med mobilen, ind på din vejrapp, scroll ned, og voila har du vejrudsigten. Hvad med i morgen? Kan du cykle på arbejde i tørvejr? Hov, nu afslører notifikationer, at du har fået en mail og nogle kommentarer på Facebook. Og pludselig er der gået 20 minutter eller en halv aften. Kender du situationen? Du gik egentlig på mobilen for at få et konkret svar, og så gik der pludselig meget længere tid. Og hvad så, det er mit eget valg, kan du indvende. Men det er ikke hele sandheden.
“Hvis det var folks eget valg, ville de ikke være så meget online. Så ville de bruge mere tid med de mennesker, de har kær, og de ting, de kan lide,” siger David Madsen. Han er psykolog og arbejder til daglig med at behandle og oplyse om onlineafhængighed.
At de fleste mennesker lader sig styre af mobilen og ikke omvendt, er en kendsgerning, mener han. Derfor er det mere interessant at tale om, hvad vi kan gøre ved det. Hvis det altså er det, vi ønsker.
Har du en fornemmelse af, at du selv bruger for meget tid på mobilen, så kan du her gennemgå en simpel model til at få et mere afbalanceret forbrug.
1. Find dine værdier
Mål: At finde ind til det meningsgivende i dit liv.
I første fase gælder det om at komme i kontakt med de værdier, som giver dit liv mening. Det kunne fx være nærvær, fordybelse, leve sundt osv. Det drejer sig dybest set om, hvem du gerne vil være i de forskellige dele af din tilværelse: i forhold til fx relationer, sundhed, arbejdsliv og kærlighedsliv.
Spørg dig selv: Hvilken person/mor/partner/medarbejder vil jeg gerne være? Hvilket familieliv vil jeg værne om?
Husker du at holde fri, når du har fri? Læs her, hvorfor det er vigtigt, at du ikke arbejder, når du har ferie
2. Tag et kritisk syn på dit mobilforbrug
Mål: At blive bevidst om, hvorvidt mobilforbruget er i overensstemmelse med dine værdier.
Hvad får du ud af at bruge mobilen, som du gør i dag? Hvad er fx værdien af at tjekke vejrudsigten flere gange om dagen? Eller at kommentere indlæg på Facebook? Spørg herefter: Kan jeg bruge mobilen til at understøtte det liv, jeg gerne vil have? For nogle giver Instagram mening, fordi der er adgang til opskrifter, mens andre nyder Ted Talks på YouTube. Brug din telefon dér, hvor den øger din livskvalitet – ikke der, hvor den stjæler den.
3. Skitsér en sund brug af mobilen
Mål: At finde konkrete veje til at få det mobilforbrug, du ønsker.
Har du på dette stadie opdaget, at den tid, du bruger på mobilen, har en pris? At den går ud over din evne til at fordybe dig, at falde i søvn osv.? Så lav nu en liste over tiltag i dit mobilforbrug, der kan sikre dig, at du i højere grad lever det liv, du drømmer om. Læg fx telefonen et fast sted, og indstil den på lydløs, når du kommer hjem. Dit pejlemærke er, hvad du ønsker – ikke, hvad du vil væk fra. Den positive belønning, der kommer af at leve i overensstemmelse med dine værdier, kan rykke vaner.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 1/2021